BBC News

Rusija: Pucnjava na univerzitetu u Permu – šest mrtvih, studenti iskakali kroz prozore

A car of Russia's National Guard is seen at the scene after a gunman opened fire at the Perm State University in Perm, Russia, on 20 September 2021

Reuters

Šest ljudi je ubijeno, a više od 20 ranjeno kada je naoružani napadač otvorio vatru na Državnom univerzitetu u ruskom gradu Perm, navodi se u izveštajima.

„Dežurna policijska stanica dobila je jutros obaveštenje da se na državnom nacionalnom istraživačkom univerzitetu čuju pucnji. Prema prvim informacijama, ima mrtvih i ranjenih”, objavio je MUP Rusije.

Napadač je u ponedeljak ujutro otišao u kampus i počeo da puca.

Studenti i nastavnici zabarikadirali su se unutar zgrade univerziteta; drugi su viđeni kako skaču sa prozora.

Ruska policija saopštila je da je napadač priveden.

Zvanični istražni komitet Rusije kaže da je napadač bio student univerziteta.

Nepoznati muškarac ispalio je nekoliko hitaca iz automatskog oružja u jednoj od zgrada studentskog doma, a pres služba univerziteta je objavila da ima žrtava.

Ruski mediji objavili su snimke napada i studenata koji iskaču kroz prozore, bežeći od napadača:

Prema nekim izveštajima, napadač je na društvenim mrežama napisao da deluje sam i da nema političkih ili verskih motiva.

Mnogi studenti su se zaključali u učionice kako bi se sakrili od napadača.

„U učionici nas je bilo oko 60. Zatvorili smo vrata i zabarikadirali ih stolicama”, rekao je jedan učenik, Semjon Karjakin, za novinsku agenciju Rojters.

Jedan od profesora univerziteta, Ivan Pečiščev, rekao je za BBC da je video studente kako beže iz zgrade i ljude kako iskaču kroz prozore na drugom spratu dok je odlazio na časove.

„Iskočili su u potpunoj panici, vrišteći”, rekao je.

„Jedan od učenika mi je rekao da neko puca, čuo sam pucanje i svi su počeli da beže u različitim pravcima. Otišao sam do učenika u drugoj zgradi, a pucnji su se i dalje čuli.”

Prema rečima profesora Pečiščeva, u kampusu Univerziteta u Permu ima oko 10 zgrada, a policajci su odmah blokirali sve zgrade i prolaze.

Policeйskie mašinы nedaleko ot mesta proisšestviя

Reuters
Siloviki u mesta proisšestviя

Reuters

Univerzitet u Permu objavio je poruku na društvenim mrežama, pozivajući studente koji se nalaze u zgradi da ostanu u učionicama i da se zatvore.

„Ako ste trenutno na univerzitetu, ako ste u učionici, pokušajte da se zatvorite i ostanete unutra. Ako ste u kampusu, napustite područje ako je moguće.”

Incident se dogodio na Državnom univerzitetu u Permu, koje se nalazi oko 1.300 kilometara istočno od glavnog grada Moskve.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend