BBC News

Zvezda, Partizan, korona virus i fudbal: Kako napraviti atmosferu pred praznim tribinama

U Srbiji su Partizan i Crvena zvezda odigrali meč uz prisustvo publike, bilo je oko 16.000 navijača na stadionu crno-belih
U Srbiji su Partizan i Crvena zvezda odigrali meč uz prisustvo publike, bilo je oko 16.000 navijača na stadionu crno-belih (Foto: Fonet)

Posle skoro tri meseca pauze zbog pandemije korona virusa, fudbal se polako vraća na terene širom Evrope, ali ne i publika.

U stvari, u većini zemalja se igra pred praznim tribinama, a Srbija i Mađarska predstavljaju neke od izuzetaka.

Veliku pažnju evropske javnosti izazvala je vest da se u Beogradu, na utakmici polufinala Kupa Srbije između Partizana i Crvene zvezde okupilo oko 16.000 navijača, a gotovo niko nije nosio maske i pridržavao se preporuka o držanju fizičke distance.

Distance nije bilo ni na terenu kada se proslavljao gol ili pobeda na kraju utakmice, igrači i treneri su se uredno rukovali što bi u normalnim okolnostima bio gest za pohvalu.

Odluku o otvaranju stadiona za publiku u Srbiji doneo je Republički krizni štab, a kapije su za navijače otvorene od 1. juna.

Istovremeno, širom Evrope, klubovi se našli razne načine da pokušaju da nadomeste nedostatak publike.


Analiza Kirana Varlija, BBC Sport

Graja navijača, aplikacija Zum i snimci iz popularne FIFA kompjuterske igrice – sve je na stolu.

Engleska Premijer liga u fudbalu nastavlja se 17. juna – to su sjajne vesti!

Da sve bude još bolje, dobar deo navijača moći će da gleda besplatno televizijske prenose na BBC kanalima i striming platformi Amazon Prajm.

Ali postavlja se pitanje kako stvoriti dobru atmosferu na stadionima kada navijača neće biti zbog mera predostrožnosti u borbi protiv korona virusa.

Možda planirate da hodnik u stanu pretvorite u neku vrstu tribine dok se u poluvremenu gurate da uzmete pivo iz frižidera.

Posle utakmice, ako želite da se prisetite gungule u saobraćaju, možete da odsedite 45 minuta u parkiranim kolima.

U suprotnom, u odstustvu navijača na stadionima, klubovi i televizije će morati da nađu način da stvore nekavu atmosferu.

Navijanje iz automobila na parkingu

FC Midtjylland fans

Getty Images

Kada je prošlog meseca danski klub Horsens ugostio Horsens, navijači su mogli da se parkiraju pored stadiona i iz automobila gledaju utakmicu.

Možda ćete ovako imati više mesta za noge nego na stadionu, ali ima tu par nejasnoća. Recimo, koliko mesta za parking je potrebno za limuzinu.

FC Midtjylland fans

Getty Images

Presuda: Može da bude smešno, dok god niste na zadnjem, lošijem sedištu.

Veštački zvuk

Ovo je interesantno, prvi su ideju primenili bundesligašli klubovi u Nemačkoj.

Li Džonson, menadžer Bristol Sitija rekao je da mu se dopada predlog da ovi zvuci navijanja budu puštani na razglasima na stadionima u Čempionšipu, engleskoj drugoj ligi.

Presuda: Verovatno je najbolje da ova varijanta bude opciona. Kao što je Li rekao, ne želite da slušate uzdahe dok ste na terenu, a verovatno ima i onih konzervativnih navijača koji smatraju da ovakva ideja „ubija“ lepotu fudbala.

Zvuci iz FIFA igrice

Fifa 20

Getty Images

Pojavile su se vesti da su pojedine televizije koristile zvuke navijanja iz popularne video igre FIFA 20. Taj primer smo već videli u španskoj Primeri koja je nastavljena u četvrtak uveče.

Takođe, ova varijanta podrazumeva da televizije tokom prenosa mogu da koriste nalepljene slike navijača na tribine.

Ovde se javlja jedno pitanje – da li će televizije emitovati i zvuk koji se čuje u igrici dok ispred monitora sa džojstikom u rukama čekate početak „virtuelnog“ okršaja.

Presuda: Veoma zabavno. Da li bi ova ideja mogla dodatno da se razvije, pa da se iskoriste zvuci iz drugih video igara, kao što je Pro Evolution Soccer?

Zamislite da tokom prenosa prave fudbalske utakmice čujete komentare poput onih poznatih „Nema mnogo ljubavi između ove dve ekipe“ ili „prošao je kao nožem kroz puter“.

Bilo bi smešno, zar ne?

Seks lutke na tribinama

Izvinite, to nisu seks lutke, već premijum manekeni. Ova situacija desila se u Seulu u Južnoj Koreji.

Uprava fudbalskog kluba Seul odlučila je da popuni tribine seks lutkama na naduvavanje koje su, doduše, bile obučene. Vrlo brzo usledile su pritužbe navijača.

Naravno, njima nije moglo da promakne o kakvim se lutkama radi.

Čudna varijanta.

Presuda: U modernom fudbalu na navijače se često gleda samo kao na potrošače. Ponekad se zaboravlja da se ima nešto i do strasti kojom se prati voljeni klub.

Pritom, ipak je fudbal porodična igra. Ostavite lutke.

Druženje na Zumu

Navijači danskog Arhusa

Getty Images
Navijači danskog Arhusa

Ovu aplikaciju koristili su navijači u Danskoj. Tamošnji klub Arhus je postavio veliki ekran na tribinu i organizovao Zum druženje koje je emitovano dok je trajala utakmica.

Na ekranu su mogle da se vide brojne reakcije navijača dok je utakmica trajala.

„Stvar je u tome da je važno napraviti atmosferu na utakmici kako bi fudbaleri videli da imaju podršku, uprkos tome što navijači nisu fizički prisutni na stadionu“, rekao je Soren Karlsen, idejni tvorac Zum navijačke žurke.

Na pomenutoj utakmici oko 10.000 navijača je moglo da se uključi na Zum.

Presuda: Ova ideja ima smisla. Zašto da ne?

Postoje neke loše strane, naravno. Prvo, ko je spreman da mu se 90 minuta lice nalazi na džinovskom ekranu. Uostalom, ne volimo da uključujemo video poziv ni tokom jutarnjih uredničkih sastanaka.

Sedenje uz poštovanje fizičke distance

Ako sve drugo propadne, zašto jednostavno ne bi pustili ograničen broj navijača na stadione i rekli im da sede razdvojeno?

To se desilo u sredu u finalu Kupa Mađarske. Donji nivo tribina stadiona Ferenc Puškaš u Budimpešti bio je otvoren za navijače, a bilo je potrebno da drže fizičku distancu.

Dobra ideja?

Tribina na stadionu u Budimpešti

Getty Images
Tribina na stadionu u Budimpešti

Na žalost, u praksi se ova ideja nije pokazala kao dobra – jer su pojedini navijači prekršili pravilo fizičkog distanciranja dok su proslavljali pobedu.

Presuda: Dobra ideja, ako može da se sprovede u delo, mada je rizik veliki.

Na kraju, nismo vam baš ponudili konačne odgovore, zar ne? Ali dobro je da se fudbal vratio.

Dobro, idemo sada da ubacimo metalni pisoar u kupatilo kako bi se zaista osetili kao na stadionu.

korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend