Društvo

16. septembar se obeležava kao Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača

Ministarstvo zaštite životne sredine obeležava 16. septembar, Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača, u cilju podsećanja na dan kada je u Montrealu 1987. godine otvoren za potpisivanje Montrealski protokol o supstancama koje oštećuju ozonski omotač a štetno zračenje iz ozonskih rupa direktno utiče na zdravlje miliona ljudi. 

parkEkološko Društvo Prijatelji Čačalice se aktivno  svake godine uključuje  u obeležavanje ovog važnog datuma pa je prethodinih godina u osnovnim školama Kralj Aleksandar i Oš Sveti Sava organizovano niz ekoloških radionica i  edukativnih predavanja u cilju upoznavanja sve većeg broja dece i mladih sa značajem očuvanja ozonskog omotača ali ove godine zbog korona virusa su te aktivnosti izostale” – rekao je u izjavi za Boom 93, predsednik ovog Udruženja Dragiša Marjanović.

Ove godine zbog aktuelne epidemiološke situacije su izostale brojne organizovane akcije u saradnji  sa osnovnim  školama ali članovi ovog Ekološkog društva podsećaju javnost da je i dalje velika odgovonost na svakom pojedincu. Veoma je važno da se svest posebno razvije kod najmađih kroz razne edukativne radionice i akcije i ekološke sekcije.

Čačalica

Mi kao Ekološko društvo posebno se zalažemo za ozelenjavanje urbanih sredina kako bi se smanjila emisija štetnih gasova. Treba težiti da se planski na nivou lokalnih samouprava što više prostora ozeleni da se sačuvaju parkovi kao što su Tulba i Čačalica, pluća grada– istakao je Stefan Vukić, diplomirani inženjer šumarstva i član Ekološkog društva Prijatelji Čačalice.

Stefan Vukić član Ekološkog Društva Prijatelji Čačalice

Paljenje divljih deponija i takozvana prljava ekonomija, fabrike u okruženju koje utiču na kvalitet vazduha samo su neki od problema sa kojima se susrećemo.

Vazduh u Požarevcu, Kostolcu, Smederevu i okolnim gradovima po izveštajima Agencije za zaštitu životne sredine u 2019. godini bio je po raznim parametrima prekomereno zagađen više od 90 dana u toku godine a prevremena smrtnost upravo je uzrokovana prekomernim zagađenjem vazduha.

Naučnici su još 1970. godine otkrili da je sloj ozonskog omotača sve “tanji” u oblasti iznad Južnog pola. Ova promena u ozonskom omotaču označena je kao “ozonska rupa” i zaključeno je da na njeno povećanje utiče prisustvo nekih štetnih gasova (npr. CFC, hlorofluorougljenici, jedinjenja) u atmosferi. Zračenje postaje sve znantno jače što direktno utiče na zdravlje ljudi i može da u velikoj meri poveća broj obolelih od raka kože.

Zahvaljujući dosadašnjim naporima zemalja potpisnica protokola, kao i zahvaljujući jedinstvenom mehanizmu za njegovo sprovođenje, Montrealski protokol se pokazao kao jedan od najuspešnijih međunarodnih ugovora iz oblasti zaštite životne sredine.

Cilj sporazuma je bio da zemlje potpisnice kontrolišu proizvodnju i korišćenje štetnih gasova. Ovih štetnih gasova nekad je bilo u rashladnim uređajima, sprej bocama, aparatima za gašenje požara itd. Bez obzira na to što ovi proizvodi dugo ne koriste ove gasove njih još uvek ima u atmosferi.

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend