Društvo

84 zatvorenika u „Zabeli“ zaraženo korona virusom

U požarevačkom zatvoru “Zabela” korona virusom zaraženo je 84 osuđenika, potvrđeno je Danasu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija. Kako navode, od ukupno 29 penalnih ustanova, samo je u "Zabeli" potvrđeno prisustvo COVID-19, a ukupno je testiran 351 osuđenik.
Foto: Uroš Urošević / Boom 93 (arhiva)

“Reč je o osuđenicima smeštenim u poluotvorenom odeljenju u jednom paviljonu koji je, u skladu sa zakonom, odvojen od drugih paviljona u Kazneno-popravnom zavodu, koji ukupno broji 1.393 osuđenika i pritvorenika. Lica kod kojih je utvrđeno prisustvo virusa korona u najvećem broju nemaju nikakve simtome i izolovana su od drugih osuđenika”, rečeno je za Danas u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Lokalni podaci

U požarevačkom Zavodu za javno zdravlje je za Boom 93 danas potvrđeno da je, po njihovim podacima, u „Zabeli“ pozitivno 14 slučajeva među osuđenicima. Kako je Boom 93 rekla direktorka ZZJZ Ana Jovanović, radi se o velikom broju uzetih uzoraka, a zavod je radio samo deo uzorkovanja u toj zatvorskoj ustanovi. Brojno stanje pozitivnih uzoraka za Braničevski okrug ostaje nepromenjeno51.

Kada je reč o osuđenicima koji imaju pridružene bolesti, oni su preventivno medicinski zbrinuti u nadležnim zdravstvenim ustanovama, a u skladu sa protokolom i preporukama Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije, piše Danas.

„Naglašavamo da je testirano i 60 zaposlenih koji su bili u neposrednom kontaktu sa ovim osuđenicima i svi rezultati su negativni”, ukazuju u Upravi i ističu da u ostalih 28 ustanova, zahvaljujući pojačanim merama prevencije od 11. marta, nije bilo inficiranih osuđenika i pritvorenika.

Od 11. marta su sva novoprimljena lica u zavodima smeštana u izdvojene manje sobe, u periodu od dve nedelje i to pod pojačanim zdravstenim nadzorom. U svim zatvorima se sprovode pojačane mere higijene, a preporuke se odnose na što češće pranje ruku, pranje podova, dezinfekciju opreme, radnih površina, što češće provetravnje prostorija i produženi boravak lica na svežem vazduhu.

Takođe se, kako dodaju, redovno provetravaju sve prostorije, a licima su dostupna sredstva za higijenu ruku koja se stalno obnavljaju (pre svega sapuni) i produžen im je boravak na svežem vazduhu. Posete su se od 11. marta odvijale uz maksimalne mere zaštite i bile su skraćene sa sat vremena na 15 minuta trajanja i to samo sa jednim posetiocem koji je bio u obavezi da nosi masku i rukavice.

“Posete su organizovane u prostoriji sa staklenom preprekom. Svim posetiocima je na ulazu u zavode merena telesna temperatura beskontaktnim toplomerom. Od 30. marta, a u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije posete su do daljeg zabranjene”, kažu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija za Danas.

IZVOR: Danas

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend