Društvo

Ambrozija u „crvenom“, budite oprezni, moguće su alergijske reakcije

ambrozija korovi
Foto/ambrozija ilustracija Pixabay
Koncentracija polena ambrozije ovih dana je u Požarevcu i okolini znatno povećana,  upozoravaju iz Zavoda za javno zdravlje. Osobe alergične na polen ambrozije treba da se pridržavaju propisane terapije jer ova biljka izaziva ozbiljne alergijske reakcije i otežano disanje.

Simptomi alergije su  osip, crvenilo, otežano disanje, kijavica, curenje providnog sekreta iz nosa a mogući su i astmatični napadi.

Pre nešto manje od mesec dana ambrozija krenula da cveta, a tek sad ulazi u punu fazu cvetanja širom Srbije.

Ambrozija je jednogodišnja biljka i može da naraste i do dva metra.Koren joj je vretenast, stablo uspravno, razgranato, sa listovima jajolikog oblika, posutim dlačicama. Cveta od prve polovine jula do druge polovine septembra.

Ambrozija
Ambrozija

Respiratorne alergije se može javiti u bilo kom životnom dobu, dok sklonost ka ovoj vrsti alergije imaju osobe koje imaju genetsku predispoziciju.

Vremenski uslovi mogu da utiču na usporavanje ili pospešivanje cvetanja. Tako ovom korovu ne prijaju veoma visoke temperature, a dobro je znati da kiša spira nečistoće iz vazduha. Međutim, posle par sati, kada ova biljka dobije dovoljno vlage i toplote, ona nastavlja svoj rast, porast i cvetanje.

Sve osobe koje pate od alergije na ambroziju  u popodnevnim satima ne treba da borave u prirodi. Obavezno je i da čim se vrate kući odeću odlože u korpu za veš, kao i da operu kosu.

Preporuka je ne sušiti veš napolju, jer sakuplja polenova zrna. Po preporuci lekara treba nastaviti sa propisanom  terapijom.

U narednom periodu u vazduhu se očekuju visoke koncentracije polena ambrozije i niske koncentracije polena konoplje, štireva, bokvice, trava i koprive.

Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend