Društvo

Američka DFC i EXIM banka potpisali pisma o namerama za finansiranje autoputa Niš-Priština

Izvršni direktor američke Finansijske korporacije za medjunarodni razvoj (DFC) Adam Boler i direktorka Izvozno-uvozne (EXIM) banke SAD Kimberli Rid potpisali su pisma o namerama sa Srbijom i Kosovom za pomoć u finansiranju izgradnje "Autoputa mira" izmedju Niša i Prištine.
ilustracuja/pixabay

Kako je saopštila DFC, Boler i Rid su pisma potpisali u utorak, na osnovu „istorijskog sporazuma o ekonomskoj normalizaciji koji su Srbija i Kosovo potpisali“ 4. septembra u Vašingtonu.

Navodi se da pisma o namerama nisu obavezujuća i da će obe agencije, pre nego što se zvanično obavežu na finansiranje, sprovesti standardne provere.

Projekat „Autoput mira“ dugo je bio ključni deo pregovora o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, navodi DFC.

Boler je rekao da će „Autoput mira pokrenuti ekonomski razvoj i regionalnu integraciju povezivanjem Niša i Prištine“.

„Takodje će biti snažan simbol novog, transformativnog odnosa ovih susednih zemalja. U partnerstvu s EXIM bankom, DFC je posvećena razvoju ovog mirovnog procesa investiranjem u projekte koji stvaraju radna mesta i donose održivu ekonomsku korist obema zemljama“, rekao je Boler.

Rid je kazala da je „Autoput mira važan korak ka ekonomskoj saradnji Beograda i Prištine“ i pohvalila rad predsednika SAD Donalda Trampa i celokupne američke administracije „na ovom istorijskom sporazumu“, navodi se u saopštenju.

„EXIM banka SAD posvećena je podršci projektima koji unapredjuju ekonomski razvoj i zapošljavanje u regionu i podržavaju američki izvoz i radnike. Radujem se saradnji sa DFC i ostalim mojim američkim kolegama u postizanju ovog cilja“, navela je Rid.

DFC i EXIM banka planiraju, kako se navodi, da pošalju delegacije u Beograd i Prištinu ovog meseca radi unapredjenja rada na Autoputu mira i drugim projektima.

„DFC će takodje postaviti temelje za otvaranje svoje prve kancelarije u regionu. Stalno prisustvo DFC u Beogradu olakšaće realizaciju prioritetnih projekata kao što je Autoput mira, koji će doprineti otvaranju novih radnih mesta i ekonomskom rastu u regionu“, dodaje se u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti obavezali su se 4. septembra u Beloj kući na normalizaciju ekonomskih odnosa. Oni su u prisustvu predsednika SAD Donalda Trampa potpisali svako svoj primerak dokumenta nazvanog „Ekonomska normalizacija“. Dokumenti se razlikuju samo u poslednjoj od 16 tačaka.

U jednoj od tačaka piše da će Kosovo i Srbija saradjivati sa DFC i EXIM bankom SAD na memorandumima o saglasnosti radi ostvarivanja Autoputa mira, železničke veze izmedju Prištine i Merdara, železničke veze izmedju Niša i Prištine, obezbedjivanja sredstava za finansiranje zajmova potrebnih za mala i srednja preduzeća, dodatnih bilateralnih projekata i stalnog prisustva DFC u Beogradu.

Hoti je večeras pozdravio potpisivanje pisma o namerama od DFC i EXIM banke, uz ocenu da je to „dobra vest“ na putu ka ispunjavanju dogovora iz Bele kuće.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend