Društvo

ANEM i UNS: Očekujemo da napade na novinare osude sve institucije

U prethodna dva dana tokom demonstracija na ulicama Beograda, Novog Sada i Niša na meti napadača su se našli i predstavnici medija koji su izveštavali sa ovih događaja. Brojni su primeri u kojima su se novinari, novinarke i snimatelji našli na udaru policijskih snaga i huligana koji se nisu obazirali na vidljivo istaknute novinarske legitimacije i upozorenja da su u pitanju predstavnici medijskih kuća koji rade svoj posao.

Povređivanje novinara agencija Beta u Beogradu, snimatelja ekipe RTS u Novom Sadu i Tanjuga u Beogradu, napadi na novinarke portala Nova S i pretnje ekipi televizije N1 u Beogradu kao i napad demonstranata na zgradu Radio-televizije Vojvodine,  primeri su nedopustivog ponašanja koje mora biti nedvosmisleno osuđeno od strane svih ključnih aktera i institucija u našoj zemlji. Omogućavanje elementarnog prava na rad i bezbednost tokom izveštavanje javnosti treba da budu prioriteti i principi koje će svi nedvosmisleno braniti bez obzira na političke afinitete.

Ulični napadi na predstavnike medije ne razlikuju se mnogo od verbalne agresije advokata odbrane prema prisutnim predstavnicima Komisije za istraživanja ubistva novinara koja je iskazana na sednici Apelacionog suda povodom suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije. To je dokaz više da atmosfera nekažnjivosti napada na novinare ne sme da bude tolerisana jer će pre ili kasnije proizvesti tragične konsekvence.

Primetno je da su neke domaće i međunarodne novinarske organizacije već osudile ove napade. Primetno je da je ovog trenutka izostala reakcija Ministarstva kulture i informisanja, Zaštitnika građana i Tužilaštva za koje očekujemo da reaguju u skladu sa svojim ovlašćenjima. Vrednosno određenje prema ovakvoj vrsti napada očekujemo i od kabineta predsednice Vlade Republike Srbije koji koordinira izradu Akcionog plana Medijske strategije u kojem bezbednost novinara zauzima jedno od prioritetnih mesta, kao i od predsednika Republike.

IZVOR: ANEM/UNS

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend