Društvo

Apel ministarstvu: Obustaviti podelu 70 miliona za ekološke organizacije

planeta
Foto/ ilustracija planeta pixabay
Koalicija Otvoreno o konkursima (OKO) zatražila je od Ministarstva zaštite životne sredine da hitno obustavi "nezakonitu" dodelu 70 miliona dinara koja su namenjena ekološkim organizacijama. Pored njih to je zatražilo i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koje takođe tvrdi da je dodela tih sredstava na sprovedenom konkursu nelegalna.

Koalicija OKO koju čini 15 organizacija kao saopštila je da očekuje i reakciju tužilaštva, jer su uočena brojne nepravilnosti prilikom vrednovanja i raspodele sredstava. Takođe, ukazuju i da su javno izneti navodi koji govore o nekim koruptivnim radnjama.

Sredstva koja za 2021. godinu dodeljuje ministarstvo ekologije namenjena su kao podrška projektima koje sprovode organizacije civilnog društva koje se bave zaštitom životne sredine. Koalicija OKO traži i raspisivnaje novog konkursa, koji će u potpunosti biti sproveden u skladu sa zakonom.

U svom saopštenju ta koalicija tvrdi kako je 70 miliona dinara dodeljeno, između ostalog, savezima studenata, sportskim udruženjima i savezima, kao i drugim organizacijama koje ne ispunjavaju osnovne uslove konkursa i kojima zaštita životne sredine ne predstavlja osnovni cilj osnivanja i delovanja.

Prema iznetim tvrdnjama te organizacije ne mogu ni da dokažu svoje prethodno iskustvo u sprovođenju projekata u toj oblasti.

“Na osnovu uvida u rang listu može se videti da među vrednovanim projektima ima onih koji potiču od strane podnosilaca prijave koji ne ispunjavaju osnovne formalne uslove za učešće na konkursu imajući u vidu da ti subjekti nisu registrovani kao udruženja građana, fondacije ili zadužbine”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da javno dostupna strateška dokumenta, odnosno statuti pojedinih organizacija, jasno pokazuju da nisu osnovane sa ciljem da doprinesu zaštiti životne sredine, kao i da upravo to vodi do zaključka da su rezultati konkursa formalno pravno nezakoniti.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend