Društvo

Arheološki park Viminacijum operater putničkog pristana u Kostolcu

Foto: Boom93/MV
Agencija za upravljanje lukama potpisala je danas Ugovor obavljanju lučke delatnosti sa Arheološkim parkom ,,Viminacijum'' , čime je Viminacijum postao operater na međunarodnom putničkom pristaništu u Kostolcu. Ugovor je potpisan na period od deset godina a obaveze operatera predviđaju ulaganja u održavanje lučke infrastrukture i pristupnog plovnog puta.

Tokom potpisivanja ugovora, istaknuto je da je Agencija u prethodnom periodu investirala u izgradnju pristaništa u Kostolcu, te se očekuje da će pristanište biti pušteno u rad do završetka ove godine.

Kostolac predstvalja značajnu tačku na ruti kruzera kroz Srbiju, prevashodno zbog neposredne blizine arheološkog parka Viminacijum koji privlači kako domaće tako i strane turiste.

Otvaranjem međunarodnog putničkog pristaništa u Kostolcu, Agencija će približiti bogatu rimsku zaovstavštinu svim ljubiteljima kruzinga i ujedno doprineti daljem unapređenju nautičkog turizma u Srbiji kroz projekat Probudi Dunav. Ovaj razvojni projekat Agencije sprovodi se sa fokusom da povrati sjaj dunavske obale i svih njenih potencijala, znamenitosti, sa posebnim naglaskom na afirmaciji kruzinga u Gornjem i Donjem Podunavlju.

Grad je upravljanje pristana prebacio na republiku

Skupština Grada Požarevca je donela odluku da se putnički pristan u Kostolcu otuđi u korist javne svojine Republike Srbije, bez nadaknade u postupku neposredne pogodbe.

Kako se navodilo u obrazloženju odluke Agencija za upravljanje lukama je 16. marta obratila se gradu za prenos objekta pontona kao plutajućeg objekta iz javno svojine Grada Požarevca u korist javne svojine Republike Srbije sa pravom korišćenja Agencije za upravljanem lukama.

U obrazloženju se novadi i da razlozi opravdanosti i celishodnosti su da  objekat pristana kao plutajući objekat za ukrcavanje i iskrcavanje putnika čini lučku infrastrukturu i kao takav je u javnoj svojini Repblici Srbiji.

Avatar

Marko Veljković

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend