Društvo Naše pare

Arriva: Ukoliko ne reaguju, u četvrtak blokiramo saobraćaj u Beogradu

Kompanija Arriva Litas najavila je blokadu saobraćaja u užem gradskom jezgru Beograda. U ovom preduzeću navode da će to uraditi u četvrtak, 8.oktobra u znak protesta zbog nepreduzimanja mera od strane institucija i nadležnih organa Republike Srbije protiv, kako navode, nezakonitosti u postupku javne nabavke za izbor privatnog partnera za usluge prevoza na teritoriji grada Požarevca.
foto: U.U./Boom93-arhiva

U saopštenju Arrive navodi se da je odluka da se protesti radikalizuju doneta nakon “niza neregularnosti tokom tenderskog procesa s obzirom da je tenderska dokumentacija u suprotnosti sa javno objavljenom studijom o saobraćaju i sa projektom javno privatnog partnerstva odobrenog od nadležnog organa”.

Kako kažu, najpre zbog toga jer je kreiran samo za jednog ponuđača koji jedini u Republici Srbiji poseduje 25 vozila sa pogonom na komprimovani prirodni gas koja su mlađa od 9 godina.

U saopštenju se citira izjava direktora saobraćaja u Arriva Litas, Dušana Krstića da ponuđači kojima je dodeljen ugovor o javnom prevozu u Požarevcu ne zadovoljavaju zahteve tendera po nekoliko osnovnih pitanja.

“Neispunjenje osnovnih obaveznih uslova – ovlašćeni zastupnik Duga doo Petlovača je dostavio potvrdu da jeste osuđivan, probijena budžetska vrednost javne nabavke, tražena Uverenja za Continetal tours ne zadovoljavaju uslove, dostavljena je dokumentacija za 23 autobusa umesto za 25, sva vozila su starija od 9 godina, nije dostavljena tražena dokumentacija kao dokaz kadrovskog kapaciteta (za 16 vozača nije dostavljena tražena dokumentacija)”.

Takođe, u saopštenju se citira njegova druga izjava da je Kancelarija za javne nabavke Republike Srbije potvrdila da za pomenuti  tender nije imenovan građanski nadzornik, što je obaveza za sve tendere vrednosti preko 1 milijarde dinara, zbog čega se mora poništiti ceo tenderski postupak i sve odluke.

„Država Srbija do sada od stranih vlasnika ovog privrednog društva imala 20 miliona evra direktnih investicija kao I 1 milion evra plaćenih poreza i doprinosa na godišnjem nivou. Zbog svega navedenog, preispituje se opravdanost daljeg ulaganja na teritoriji Republike Srbije, a strategija kompanije svakako jeste da proširi saobraćajno tržište na ovoj teritoriji“.

U Arrivi kažu da ukoliko niko od nadležnih organa I institucija ne reaguje do naredne srede, u četvrtak blokiraju saobraćaj u užem centru grada Beograda.

Podsećamo, u ponedeljak je u Požarevcu Arriva obustavila celokupan gradsko-prigradski saobraćaj u Požarevcu, obustavila rad autobuske stanice i svojim autobusima blokirala autobuska stajališta.

3 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • e da ste kupili jedno 50 Vučićevih autobusa iz Ikarbusa sa znakom Mercedes Benza bilo bi drugačije

  • Rukovodstvo grada Po je leglo zmija kojim upravlja SNS. Kad bi dosla neka ozbiljna inspekcija i pravosudje radilo svoj posao, najverovatnije bi mnogi krivično odgovarali! Zbog nekolicine ljudi da trpi ostatak stanovnistva – to je nedopustivo! Mora se sve ispitati do najsitnijeg detalja pa sta bude! Pa nije gradonacelnik tamo neki bog i nije grad privatno ili SNS vlasništvo! Sve na videlo da se stavi i oni koji su ovo zacinili da odgovaraju po zakonu!

%d bloggers like this:
Send this to a friend