Društvo

Besplatnu pravnu pomoć i podršku koristilo 27.000 građana

Za prvih godinu dana primene Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, više od 27.000 građana koristilo je pravo na besplatnu pravnu pomoć i besplatnu pravnu podršku.
ilustracija/pixabay

Prema podacima Ministarstva pravde, od 1. oktobra 2019. godine, kada je počela primena Zakona, do danas podneto je 3.672 zahteva za besplatnu pravnu pomoć, od čega je odobreno 3.386, odnosno od 91 odsto od ukupnog broja zahteva gradađana.

Većini građana su potrebnu besplatnu pravnu pomoć pružile opštinske službe besplatne pravne pomoći, dok je advokatima upućeno 669 korisnika.

U cilju lakšeg i efikasnijeg pronalaska advokata za besplatnu pravnu pomoć, Ministarstvo pravde i Advokatska komora Srbije uspostavile su Kol centar, preko kojeg jedinice lokalne samouprave od 14. septembra traže advokata za sve odobrene zahteve građana, a radi pružanja besplatne pravne pomoći.

Za pružanje besplatne pravne pomoći do sada se prijavilo 3.700 advokata.

Zakon je građanima omogućio i besplatnu pravnu podršku, koja se sastoji iz pružanja pravne informacije, popunjavanja formulara, sastavljanja javnobeležničke isprave i posredovanja u rešavanju sporova.

Ovaj vid pomoći za godinu dana koristilo je 24.355 građana, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Besplatan pravni savet dobilo je 13.873 građana, opštu pravnu informaciju njih 8.471, a pomoć u sastavljanju formulara 2.011 građana.

Ministarstvo je ukazalo da je broj korisnika besplatne pravne podrške znatno veći, jer veliki broj jedinica lokalne samouprave redovno izveštava da pruža pravne savete i opšte pravne informacije svim građanima.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend