Društvo

Bez organizovanih akcija u Požarevcu povodom Dana mladih

Danas je Međunarodni dan mladih, dan posvećen problemima mladih širom sveta, ali i datum kada se ukazuje na to koliko je važno dati im priliku da doprinesu promenama u svom okruženju.
ilustracija/pixabay

Šta je ovim povodom organizovano u Požarevcu?

Kako nam je rečeno u nevladinim organizacijama koje se bave mladima u Požarevcu, danas nisu organizovane akcije posvećene Danu mladih zbog situacije sa koronavirusom i zabrane okupljanja više od deset ljudi.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević poručio je da su mladi budućnost Srbije i da je prioritet Vlade da kontinuirano i sistematski ulaže u unapređenje položaja mladih i njihov ostanak u zemlji.

Navodi da Srbija ima kapacitet da izgradi modernu i ekonomski stabilnu državu u kojoj će mladi ostati i graditi svoju budućnost.

„Cilj Vlade je da se oni državljani koji su otišli iz Srbije vrate u svoju zemlju, ali i da strani državljani svojim znanjem i radom pomognu u izgradnji bolje i jače Srbije“, poručio je Đorđević.

Generalna skupština UN prihvatila je 1999. godine preporuku Svetske konferencije ministara zaduženih za omladinu da se 12. avgust proglasi za Međunarodni dan mladih. Ujedinjene nacije su ovaj dan ustanovile kao priliku da aktivnosti i inicijative mladih postanu vidljivije, kao i da se naglasi značaj njihovog glasa i ravnopravnog učešća u važnim političkim, ekonomskim i društvenim pitanjima današnjice. U Srbiji se Dan mladih obeležava od 2007. godine, kada je osnovano Ministarstvo omladine i sporta. Tema Dana mladih u 2020. godini je njihovo angažovanje na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou u radu nacionalnih i međunarodnih institucija i veća prisutnost i jačanje uloge mladih u zvaničnoj politici: u društvenim strategijama, formulaciji zakona i njihovoj primeni.

O mladima, njihovim interesovanjima, podsticanju na organizovanje aktivnosti u cilju skretanja pažnje javnosti o svom položaju, treba pisati svakodnevno, kako bi se istakao značaj uloge mladih ljudi u društvu.

Na Dan mladih obično se organizuju brojne akcije koje se odnose na interesovanja mladih, očekivanja njih samih ali i društva, razvijanju niza veština za osposobljavanje i preuzimanje vodećih uloga u različitim oblastima drušvenog delovanja…

 

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend