Društvo

Blok „Kostolac B3“ na mreži 2023. godine?

Foto: Boom93/MMV
Milorad Grčić, V.D. direktor EPS-a je na prestavljanju rezultata Elektroprivrede Srbije najavio da očekuje da u naredne dve godine bude završeni radovi na izgradnji bloka u Termoelektrani „Kostolac B“.

Grčić je istakao da za stabilnost elektrosistema važna gradnja bloka B3 u Kostolcu, koji bi na mreži trebalo da bude 2023. godine.

On je naglasio da već sada potrošnja električne energije na komercijalnom tržištu raste, otvaraju se novi pogoni, fabrike. U poslednje četiri godine na komercijalnom tržištu povećana je potrošnja za čak 13 odsto.

Foto: Boom93/M. Veljković – Milorad Grčić, V.D. direktor EPS-a

Novi blok “Kostolac B3”, snage 350 megavata, najveća je investicija u domaćem energetskom sektoru i prvo veliko energetsko postrojenje koje se gradi u Srbiji posle skoro tri decenije. Očekivana godišnja proizvodnja je oko 2,5 milijardi kilovat-časova električne energije. Ukupna vrednost druge faze projekta modernizacije TE “Kostolac B” je 715,6 miliona dolara, od čega su ulaganja u izgradnju novog bloka B3 snage 350 MW – 613 miliona dolara.

Ukupno 85 odsto novca za finansiranje projekta obezbeđeno je iz dugoročnih kredita kineske Eksim banke, dok 15 odsto sredstava obezbeđuje EPS. Rok otplate je 20 godina, uključujući grejs period od sedam godina i fiksnu kamatu od 2,5 odsto godišnje.

Avatar

Marko Veljković

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • nekada davno rekoste 2019 te funkcionalne probe a na mreži 2020,ne kasnite puno.Još sam da smemo da ložimo fosilna goriva,Pariski sporazum itd

  • nova elektrana 613 miliona dolara a remont stare od 35 godina košta 715 miliona dolara,gde je tu isplativost?

%d bloggers like this:
Send this to a friend