Društvo

Bogata ponuda na požarevačkim pijacama uoči Božića, ali kažu i prodavci i kupci oseća se kriza

pijaca krug bundeve
Foto/ TS pijaca
Sugrađani koji Božić proslavljaju po julijanskom kalendaru, danas su obavljali poslednje pripreme i kupovinu za spremanje Badnje večere i božićnog ručka. Reporter  Boom 93 posetio je  pijacu Krug i Stari Mlin  na kojoj je uobičajena gužva uoči ovog radosnog praznika, ponuda je velika ali kako kažu i trgovci i kupci kupuje se sve po malo i kriza se oseća.

Pripreme za proslavu Božića uveliko traju, a praznična kupovina obavlja se u poslednji čas, i to u trgovinama i na pijaci građani mogu pronaći sve potrebno za trpezu. Prodavci su se dobro pripremili i snabdeli, pa tako niko neće ostati praznih ruku, a ni stomaka.

Foto T.S./ Pijaca Krug

Ponuda na tezgama je raznovrsna, ima sve svega od koštunjavog voća, meda, raznih kolača, ribe, piletine, svinjetine, mlečnih proizvoda,  bundeve pa sve do dekoracija za trpezu, badnjaka, žita, raznih ukrasnih venčića koje domaćice kupuju za kuću,  ukratko – za svakog po nešto.

prodaja ispred pijace
Foto/praznična prodaja

Prodavci  kažu da građani kupuju ali ove godine mnogo manje nego prethodnih a cene su šarolike. Ove godine je većina prodavaca na pijačnim tezgama napravila manja pakovanja koštunjavog voća, -badem, lešnik, orah, suva šljiva, kajsija, suvo grožđe, brusnice i uglavnom sve prodaju po ceni od 100 dinara,   a kako kažu da bi većina ljudi sebi mogli da priušti od svega po malo.

redovi ispred ribarnice
Foto/ red ispred ribarnice

Redovi ispred ribarnica na pijaci su veliki i prodavci kažu da  kupuje se riba, kupovala se i za Svetog Nikolu, vole požarevljani da kupe  i spreme i  ribu pored prasetine.

“Kod nas se  najviše kupuje dimljeni šaran, somovina, pastrmka, a kako kažu ove godine prodaju i filete lososa i drugu morsku ribu ali mnogo manje nego inače.”- kaže prodavac Milanović iz ribarnice u pijaci Krug.

Prodavci ribe i ribljih proizvoda ističu da gledaju da svakom kupcu  izađu u susret jer želje su jedno a mogućnosti drugo. Praznična trpeza ipak nije jeftina.

Foto/ Ribarnica Pijaca Krug

 

Neki prodavcu su  zadovoljni sa prodajom svojih proizvoda, a prave gužve očekuju  popodne i sutra ujutru. Vreme im ide na ruku jer je lep i sunčan dan većini građana prijao da iskoriste i obave kupovinu pre Božića.

 

Badnjaci se kao i svake godine prodaju kako na pijaci tako i ispred same pijace i nude ih mnogobrojni prodavci ne bi li zaradili koji dinar uoči praznika.

prodavci badnjaka
Foto/ T.S. prodavci badnjaka

Ponude ima za svačiji ukus i džep, a cenu diktira veličina badnjaka. Za najmanje treba dati 50 dinara, a one nešto duže i razgranatije uglavnom nude po ceni od sto dinara, dok onaj ko želi baš veliki badnjak dugačak par metara treba da izdvoji više novca. Tradicionalno žito koje takođe stoji na trpezi tog dana je uglavnom kod svih 100 dinara, a ukrasni venčići od 400- pa na više.

Zelena pijaca Stari Mlin
Foto/ zelena pijaca Stari Mlin Šumadijska

I na zelenoj pijaci u Šumadijskoj ulici takođe ima svega, a cene Badnjaka i žita su svuda iste i kreću se od  dinara pa na više za veće i bogatije badnjake, kažu prodavci ima za svakoga po nešto.

pijaca u Šumadijskoj
Foto T.S. pijaca u Šumadijskoj prodaj badnjaka

Na ovoj pijaci je inače ponuda nešto manja nego na pijaci Krug ali prodavci kažu da imaju stalne mušterije koje kod njih pazare redovno jer znaju da mogu kupiti domaće proizvode od proverenih prodavaca.

pijaca/ južno voće prodaja

Mnogi od prodavaca na pijačnim tezgama koji prodaju povrće i voće i koji imaju svoja poljoprivredna gazdinstva kažu da su veliki mega marketi odneli jedan broj mušterija koji više ne kupuju na pijaci, ali jedan broj građana je ipak zagovornik kupovine na zelenoj pijaci jer kako kažu ipak je osećaj nezamenljiv kupiti povrće i voće od  domaćina koji je isti i proizveo na svojoj njivi.

Ali bez obzira na to  koliko novca možete da izdvojite i bez obzira na to šta će se naći na vašoj porodičnoj prazničnoj  trpezi, važno je da Badnji dan i Božić provedete u svojim toplim domovima sa osobama koje volite.

Avatar

Tatijana Spasojević

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Odlično napisana reportaža,bravo!
    Normalno da se oseća siromaštvo i pad kupovne moći građana,jer su država i privreda uništeni!
    To uništavanje traje već 70 godina,ali u poslednjih 30 godina,radi se ubrzano! Razne partije i stranke,koje potiču iz istog komunističkog legla,otimaju novac i prirodno bogatstvo od građana Srbije! Od 1995.godine do danas,fukara na vlasti je otela od građana oko 600 milijardi dolara!
    Građanima je ukradeno sve što su stvarali,otete su im preduzeća,akcije,dividende,stambena ulaganja,doslovno sve! Fukare na vlasti su stvorile sve nesposobne i bezobzirne tajkune i ostale lopine! Jedino rešenje je LUSTRACIJA i to od 1945 do danas,svi na robiju,oduzeti im imovinu i novac sakriven u bankama u inostranstvu,kao i novac i imovinu njihovih porodica! Samo tako narod i država mogu da prežive!

%d bloggers like this:
Send this to a friend