Društvo Kultura

Otvorena izložba osoba sa cerebralnom paralizom:„Bojama do sreće“

Povodom obeležavanja Nedelje solidarnosti sa osobama  obolelim od cerebralne i dečije paralize u Galeriji savremene umetnosti postavljena je  Izložbe likovnih radova "Bojama do sreće", autora Milene Gardinović i članova "Društva za cerebralnu i dečiju paralizu" Požarevac. 
Foto T.S. izložba Bojama do sreće

U Galeriji savremene umetnosti izloženi su radovi članova “Društva za cerebralnu i dečiju paralizu” Požarevac, koje su rađene različitim tehnikama na mnogobrojnim radionicama.

Na izložbi su prikazana dela u tehnikama dekupaž, tempera, grafika, enkaustika i akvarel koji su nastali na mnogobrojnim radionicama i likovnim sekcijama u kojima članovi učestvuju. Poseban deo izložbe predstavljaju radovi   talentovane  Milena Gardinović koja je  prošle godine  pobedila na  Međunarodnom  takmičenju osoba sa invaliditetom i time postala vidljivija široj javnosti.

Foto/T.S. Milena Gardinović

Ova izložba je samo jedan od načina da se istakne je značaj obeležavanja Svetskog dana cerebralne paralize u cilju podizanja znanja i svesti o cerebralnoj paralizi, kao i povećanja „vidljivosti“ u društvu osoba sa ovom bolešću kako bi one imale ista prava, pristup i mogućnosti kao i svi ostali građani. Na ovaj način prikazujemo lokalnoj zajednici da bez obzira što su različite i ove osobe mogu da daju svoj doprinos razvoju umetnosti u našem gradu“ -istakla je Radmila Stjepović,  sekretar Društva za cerebralnu i dečiju paralizu Požarevac.

Foto /T.S.Izložba Bojama do sreće

Stjepović je naglasila da uz podršku porodice i roditelja, stručnih radnika, ovakvih radionica, lokalne zajednice kao i usluga personalne asistencije koja je  sada zastupljena  kao pilot projekat mogu da rezultiraju i ovakve izložbe kao što je ova danas.

Foto Boom93/ T.S. Izložba “Bojama do sreće” – Galerija savremene umetnosti

U  Srbiji ima oko 6.000 osoba sa cerebralnom paralizom. Cerebralna parliza je izuzetno teška neurološkaa bolest, praćena i drugim dijagnozama. Osobe sa cerebralnom paralizom uglavnom imaju motoričke probleme tj. nemogućnost pomeranja određenih delova tela, probleme sa hodanjem i držanjem nogu ili ruku.Znakovi cerebralne paralize obično se pojavljuju u prvim mesecima života, iako specifična dijagnoza može biti odložena do uzrasta od dve godineili kasnije.

Izložba je deo obeležavanja Nedelje solidarnosti sa osobama sa  cerebralnom  i dečijom paralizom i biće   postavljena do kraja oktobra.

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend