Društvo

Braničevski okrug u narandžastom, temperature u Požarevcu do 41 stepen

Pixabay/Ilustracija
Republički hidrometerološki zavod je na teritoriji okruga proglasio dva meteoalarma.

Narandžasti meteoalarm je proglašen zbog visokih temperatura preko 35 stepeni. Kako se navodi na portalu zavoda da je ovo veoma opasna vremenska situacija, naročito kada traje nekoliko uzastopnih dana. Ugroženi su hronični bolesnici, lica pod terapijom, medicinskom kontrolom i meteoropate. Ugrožene su i životinje. Veoma povoljni vremenski uslovi za pojavu šumskih ili drugih požara.

Takođe RHMZ je proglasio i žuti meteoalarm zbog lokalnih pojava grmljavina.

Prema prognozi portala weather2umbrella u Požarevcu će tokom ovo nedelje biti veoma toplo. Samo će danas temperatura biti 32 stepena, dok se od utorka 22. juna očekuje temperatura od 35 stepeni. U sredu prognozirana je temperatura 37 stepena, u četvrtak 39 stepeni. Najveća temperatura u gradu prognozirana je za petak 25. jun kada će temperatura iznositi 41 stepen. Manji pad temperature očekuje se za dane vikenda kada temperatura neće preći 32 stepena.

Republički hidrometerološki zavod je izdao upozorenje i zbog visokog faktora UV zračenja. U samom gradu UV zračenje će se kretati 7,5 u ponedeljak do fakotra 8 u subotu 26. juna. U Velikom Gradištu RHMZ prognozira indeks UV zračenja oko 9.

Šta je ultraljubičasto zračenje?

Ultraljubičasto zračenje je deo spektra sunčevog zračenja. Ono čini oko pet odsto ukupnog zračenja koje dospeva do Zemljine površine, objašnjava Jasminka Smailagić.

„Intenzitet ultraljubičastog zračenja zavisi od količine ozona u atmosferi, zatim od pozicije Sunca, nadmorske visine i stepena apsorpcije, kao i od oblaka i površine tla.”

Postoje tri vrste ultraljubičastih zraka – UVA, UVB i UVC.

Razlikuju se u svojoj biološkoj aktivnosti i obimu u kojem mogu da prodru u kožu. Što je kraća talasna dužina, to je UV zračenje štetnije. Međutim, zračenje kraće talasne dužine je manje sposobno da prodre u kožu.

Kratko talasni UVC zraci najštetnija su vrsta. Međutim, u potpunosti se filtriraju u atmosferi i ne dopiru do površine Zemlje.

Avatar

Marko Veljković

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend