Društvo

Ana Brnabić: Sutra sednica kriznog štaba

Premijerka Ana Brnabić sazvala je za utorak sednicu kriznog štaba na kojoj će se govoriti o trenutnoj situaciji sa koronavirusom, posebno o novim žarištima.
Boom93/M.Veljković

Ona je izjavila da će Krizni štab sutra razmotriti pitanje eventualnog otvaranja administrativnih prelaza između centralne Srbije i KiM.

“Instistiraću da se to reši što je pre moguće, to nam je u najvećem interesu. Videćemo da sutra to rešimo“, rekla je Brnabićeva novinarima.

Na pitanje o odnosima Beograda i Prištine tokom krize izazvane koronavirusom, Brnabićeva je kazala da se Srbija tokom čitave krize trudila da ima dobru regionalnu saradnju i podrži sve regionalne partnere, bez obzira na razlike i konfrontacije, ističući da je u prethodna dva meseca najvažnije bilo sačuvati živote i zdravlje ljudi.

Srbija je, kaže, u teškim okolnostima pomagala svima u regionu kroz kontinuirani izvoz kiseonika, donaciju testova, izvoz brašna i ostalih prehrambenih proizvoda.

Premijerka je kazala da je tokom krize postojala određena komunikacija sa Prištinom, te da se vlada trudila da ti odnosi budu bolji nego inače, u interesu života i zdravlja ljudi.

“Ne bih govorila kako je Priština na to reagovala, to nije važno, već kako smo mi reagovali i kakvo smo lice pokazali. Kada smo donirali 1.000 testova Prištini, nismo želeli da ubiramo političke poene. To je bila još jednom pružena ruka regionu“, rekla je Brnabićeva.

Kada je u pitanje Vranje kao novo žarište, premijerka je rekla da je reč o lokalnom žarištu, a da je u ovom trenutku situacija na nivou cele Srbije pod kontrolom i da veruje da će i situacija u Vranju biti rešena.

“Za sutra sam zakazala sastanak Kriznog štaba, da razgovaramo da li je potrebno bilo šta preduzeti. Sada ne planiramo nikakve nove mere, ali apelujem još jednom na sve – kriza nije gotova. Izašli smo iz najgorih vremena i možemo da živimo koliko-toliko normalno, ali i dalje moramo da nosimo maske, da pazimo na distancu”, rekla je premijerka, upitana da li bi i koje mere mogle da budu uvedene posle skoka broja zaraženih.

Brnabićeva je rekla da se situacija prati detaljno i kontinuirano, da je zato odlučeno da se nastave proširena testiranja, između 5.000 i 6.000 ljudi dnevno, upravo kako bi se znalo ukoliko se pojavi bilo kakvo lokalno žarište i kako bi odmah moglo da se reaguje, da se identifikuju svi asimptomatski slučajevi, a kovid 19 iskoreni u celoj Srbiji.

“Imali smo jednu kriznu situaciju u Nišu, lokalno žarište u Leskovcu, sada imamo u Vranju. Videćete informacija, ali i danas se povećava dodatno broj zaraženih u Vranju, ali je to i dalje pod kontrolom”, rekla je Brnabićeva.

Premijerka je istakla da uvek govori o brojevima na nivou cele Srbije, jer se onda vidi da li je situacija pod kontrolom, te da deluje da u ovom trenutku ona jeste pod kontrolom i da ćemo uspeti da se izborimo.

Brnabićeva je još jednom apelovala na sve da ne zaborave da još nismo proglasili sveukupnu pobedu, već da je epidemija još tu, i da možemo da živimo i radimo uz sve mere prevencije.

“Pratićemo rezultate, proširen je obim testiranja. Zdravlje je apsolutno na prvom mestu”, rekla je Brnabićeva.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend