Društvo

Da li će i učenici u Požarevcu dobiti besplatne udžbenike i tablete?

Boom93/N.Stojićević
Pozivajući se na odluku koja je doneta u Beogradu o besplatnim tabletima i digitalnim udžbenicima za učenike osnovnih škola, Tatijana Stojadinović, odbornik i predsednik Gradskog odbora DJB u Požarevcu, predala je u utorak predlog da se Odluka o finansijkoj podršci porodici sa decom izmeni, kako bi i učenici koji pohađaju osnovne škole u gradu mogli da dobiju besplatne digitalne udžbenike i tablete.

Prema rečima Stojadinović, Požarevac ima po veličini peti budžet u Srbiji, a najveći u poređenju sa gradovima naše veličine.

„Ako bismo za 5.700 dece, koliko je otprilike upisano u osnovne škole, nabavili tablete po prosečnoj ceni od oko 7.000 dinara, ukupan iznos bi bio nešto manje od 40 miliona dinara, što je oko 1 posto budžeta predviđenog za ovu godinu“, navodi ona.

Ona dodaje da će verovatno i ova godina biti obeležena pandemijom i da će usled toga verovatno biti otkazane neke od manifestacija, može da se uradi i prenamena novca koji ne bude potrošen.

„Tablet računari bi se izdavali roditeljima dece na revers. Nakon završenog osmog razreda deca vraćaju računare koje bi koristili učenici prvog razreda u sledećoj školskoj godini. Dakle, ovoliko finansijsko izdvajanje bilo bi jednokratno, samo ove godine. Naravno, tokom sledećih godina morao bi da se koriguje broj istih kao što će biti i potencijalnih popravki ili nadogradnje, ali to svakako ne bi bio veliki iznos“, navodi ona.

Pored nabavke tableta, u predlogu koji je predat navedena je i nabavka besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola.

Kako navodi Stojadinović,  na ovaj način, omogućilo bida sva deca u gradu pod jednakim uslovima ostvare svoje pravo na besplatne udžbenike, ali i besplatno obrazovanje i vaspitanje.

„Nabavka tablet računara za sve osnovce jeste velika pomoć roditeljima, ali i deci u uspešnom praćenju nastave na daljinu“, zaključuje Stojadinović.

Podsetimo, tokom prehodnog meseca u Beogradu je doneta odluka da se odvoje sredstva kako bi svi učenici od prvog do četvrtog razreda u prestonici dobili besplatno tablete i digitalne udžbenike,

 

 

Avatar

Neda Stojićević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Tablet od 7k teško može da izgura godinu dana, a komoli drugu generaciju korisnika. Poštujem ambiciju, ali glupost teško.

%d bloggers like this: