Društvo

Da li će rudnik u Majdanpeku i dalje zagađivati reku Pek?

pek Kučevo
Foto/T.S. reka Pek Kučevo
Ministarka rudarstva i energetike Zoran Mihajlović  izjavila je juče da je zbog zaštite životne sredine Ziđinu u Boru zatvoren rudnik Jama, a da je istoj kompanji  naloženo  da imaju rok do 30. aprila da završe postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Majdanpeku koje zagađuje reku Pek.Tim povodom oglasili su se i predstavnici lokalne samouprave u Kučevu, kao i predstavnici Stranke Slobode i pravde iz Bora.

Predstavncici SSP iz Bora tvrde da rudnik Jama, koji se nalazi u Boru, nije zatvoren i da nema nikakve veze sa rekom Pek, niti može da u nju ispušta bilo kakve štetne materije.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da će nadležne inspekcije nastaviti da rade svoj posao i preduzimati sve mere kako bi životna sredina bila sačuvana u rudarskim aktivnostima.

Država je uradila svoj posao i nadležne inspekcije su reagovale i po pritužbama gradjana koji žive u okolini rudnika Jama, kao i u drugom slučaju, zagadjenja reke Pek. To će se nastaviti bez obzira na neistine koje iznosi deo opozicionih stranaka i pokušaje da ono što država radi na zaštiti interesa gradjana i na zaštiti životne sredine predstave neistinito, iz svojih političkih interesa”, rekla je Mihajlović za N1 reagujući na navode predstavnika Stranke slobode i pravde SSP) iz Bora.

Nadležni inspektori su krajem marta kontrolisali rad kompanije Ziđin Koper i naložili obustavu svih aktivnosti na izgradnji tri ventilciona i servisnog okna, kao i niskopa u rudniku Jama u Boru.

Ministarka je dodala je da se inspekcija bavila i zagadjenjem Peka, gde su u inspekcijskoj kontroli učestvovale inspekcije tri različita ministarstva.

Rudarski inspektor je izrekao mere kompaniji Zidjin koper za zagadjenje reke Pek i imaju rok do 30. aprila da otklone sve nepravilnosti. Ali, budući da potencijalnih zagadjivača sigurno ima još, u narednom periodu sve tri inspekcije će nastaviti da se bave ovim problemom kako bi se utvrdili svi potencijalni zagadjivači reke Pek i reka dovela u prvobitno stanje, pre ovog zagadjenja“, kazala je Mihajlović u izjavi za N1.

reka Pek
Foto T.S. Reka Pek

Povodom oglašavanja  ministarke Zorane Mihajlović o zatvaranju rudnika Jama kompanije Ziđin i izgradnje postrojenja za prečišćavanje vode u Majdanpeku u cilju zaštite reke Pek  Boom 93 kontaktirao je predsednika opštine Kučevo  Ivana Rajičića da se izjasni povodom pomenute  izjave.

Rajičić je pre nešto više od mesec dana  pokrenuo inicijativu i sazvao sastanak predstavnika lokalnih samouprava opština kroz koje protiče reka Pek. Na sastanku je usvojena platforma o oformljena radna grupa  sa kojom se delovalo prema ministarstvu i prema privatnoj kompaniji  Ziđin kako bi se otklonili problemi sa rekom Pek.

Sastanak je sazvan nakon brojnih pritužbi građana i inicijativa koje su organizovane na društvenim mrežama a koji su mesecima upozoravali da je reka zagađena i da je bilo i pomora ribe.  Građani se i dalje pitaju da li će rudnik u Majdanpeku zagađivati reku Pek?

Konkretne korake preduzeli smo  8. marta i od  tada aktivno  radimo na rešavanju ovog ozbijnog problema. Evo prošlo je malo više od mesec dana i nazire se rešenje  višedecenijskog problema zagađenja reke Pek.“- naglašava predsednik opštine Kučevo.

Rajičić za Boom 93 objašnjava da je ministarka u svom jučerašnjem obraćanju pomenula i rudnik Jama u Boru ali i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje se trenutno pravi u rudniku Majdanpek. On je naglasio da su to odvojeni projekti ali je cilj isti.

Ivan Rajičić, predsednik opštine Kučevo

Mi pratimo situaciju i sada je važno  da se postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda postavi  i završi do predviđenog roka i na mestu gde ispuštaju sve te otpadne vode od ulja, nafte, od goriva  i sve to bukvalno mora prvo  proći kroz postrojenje i tek nakon toga ide u Mali Pek pa tek kasnije u Veliki Pek iz tog Severnog revira.“-ističe Rajičić.

Po njegovim rečima to je i ugovorom definisano u kome po članu 53 tog ugovora stoji da u Pek može da se ispušta  prečišćena voda pod određenim uslovima  i onda je to u zakonskim okvirima i u skladu sa ugovorom koji je potpisan.

Na pitanje Boom 93 da li je moglo i ranije da se reaguje na ovaj problem, jer je u prethodnom periodu zagađenje reke  Pek bila jedna od glavnih tema na društvenim mrežama i pokrenuto niz inicijativa i pritužbi građana, Rajićić dodaje da je bitno da su apeli stigli do državnih institucija.

Borba je konačno  urodila plodom  i uspeli smo kroz sugestije i konkretne poteze i obraćanje nadležnim organima da dođemo do toga da nadležni državni organi odreaguju i preduzmu odgovarajuće korake što su oni i učinili. Ovo velika stvar za sve gađane koji  žive na teritoriji svih opština kroz koje protiče reka Pek kao i za građane opštine Kučevo. Ovo je pokazatelj da treba imati poverenja u državne organe i da možemo da imamo adekvatnu saradnju sa državnim institucijama.  Cilj je da kroz određene korake  svi pomognemo da se donesu najbolja moguća rešenja za naše građane. Svima nama je u interesu da imamo čistu i zdravu životnu sredinu.“- zaključio je Rajičić.

Podsećamo, rudarski inspektor je izrekao mere kompaniji Zidjin Koper za zagadjenje reke Pek i imaju rok do 30. aprila da otklone sve nepravilnosti. Ali, budući da potencijalnih zagadjivača sigurno ima još, u narednom periodu sve tri inspekcije će nastaviti da se bave ovim problemom kako bi se utvrdili svi potencijalni zagadjivači reke Pek i reka dovela u prvobitno stanje, pre ovog zagadjenja.

O ovoj temi Boom 93 pisao je i ranije a  VIDEO  koji smo snimili sa meštanima koji žive na teritoriji opštine Kučevo i Golubac možete pogledati  OVDE

Avatar

Tatijana Spasojević

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Odličan članak!!!
    Neće biti rešen višedecenijski problem zagađenja reke Pek,kao što neće biti rešeni problemi zagađenja iz TE Kostolac,kao što neće biti rešen problem sa pijaćom vodom u Požarevcu,kao što neće biti rešeni i ostali problemi!!!??? Jer su u Srbiji,već 70.godina na vlasti nesposobne psihopate,koji uništavaju narod i državu po naređenju globalne Patokratije!!!

%d bloggers like this:
Send this to a friend