Društvo

Da li će se pčelari izboriti za veću cenu meda?

Pčelari su svesni da je prošla godina bila loša, a ova ispod prosečna i samo su čekali trenutak  da sa pčelinjaka skinu prve količine meda i prodaju kako bi došli do  živog novca, bez obzira na niže ponuđene cene na tržištu od realnih.
pixabey ilustracija

Pogon  za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a NAŠ MED“  u Rači  otvoren 17. juna. Cilj otvaranja pogona je da pčelari dobiju višu cenu i da ne postoji posrednik između pčelara i krajnjeg  potrošača. Ovaj projekat SPOS-a podržala je i Vlada republike Srbije da bi pčelari lakše dobili bolju cenu za svoje proizvode. Predsednik Udruženja pčelara Požarevac i član nadzornog odbora SPOS-a, Dejan Stefanović ističe da je otvaranje pogona bilo neophodno da bi  med  i drugi pčelinji proizvodi što pre mogli da se plasiraju na inostrano tržište a pčelari bili zaštićeni od sve većeg broja privatnih uvoznika koji uvoze i plasiraju med na srpsko tržište.

Po Stefanovićevim  rečima u ovom trenutku ima više privatnih uvoznika koji su uvezli   med po izuzetno niskim cenama. Zna se da je med uvezen iz Moldavije po nerealno niskim cenama. „Postavlja se i pitanje kvaliteta tog meda jer po mojim saznanjima analize tog meda iz Moldavije još uvek nisu urađene“ – naglasio je Stefanović.

Do sada se nije desilo da se uvozi med i izbacuje na domaće tržište što će se po svemu sudeći desiti u predstojećem periodu. Stefanović je apelovao na pčelare da ako im nije hitno sačekaju sa prodajom pošto je otkupna cena izuzetno niska da vide kretanje na tržištu jer trenutno u opticaju nema velikih količina meda, a  cena otkupa meda na veliko  bi trebalo da ide na gore. Oko 4 i čak  nešto iznad 4 eura po kilogramu.

Stefanović je pozvao sve pčelare iz braničevskog okruga i Istočne Srbije da se preko svojih Udruženja prijave kako bi svi zajedno ostvarili bolje uslove i bolji plasman meda i drugih pčelinjih proizvoda.Ono što je posebno bitno za sve pčelare pa tako i za Udruženje pčelara Požarevac je to da je kreće preliminarna prijava  meda za plasman preko pogona „ Naš Med“ a neophodno je  da se svi zainteresovani pčelari prijave do 10. avgusta u svom Udruženju.  Prijave će se obavljati po određenim uslovima a minimum za otkup je 300 kg meda uz kompletne podatke o vrsti meda kao i ličnim podacima pčelara ili poljoprivrednog gazdinstva.

„To je za sada prva vrsta plasmana preko ovog pogona, a drugoj fazi   postoji i mogućnost da se med nakon otkupa pakuje u već prepoznatljive tegle „Naš MED“ i tako plasira  na tržište. Celokupnu tu uslugu će raditi SPOS za sve naše pčelare -ističe Stefanović.

Da li srpski  med  može biti jedan od brendova Srbije?

Srpski med je izuzetnog kvaliteta i velike nutritivne vrednosti a odavno se radilo na tome da med postane jedan od srpskih brendova. Stefanović je između ostalog naglasio da  široj javnosti  možda nije  poznato da se  u Evropskoj Uniji  vrši se pojačavanje  lošeg kvaliteta meda sa ostalih područja i Evrope, naročito iz  Azije time što se med sa područja Srbije meša sa njihovim medom kako bi se pojačala nutritivna vrednost meda.

Ono što je ideja u nekom daljem  vremenskom periodu a da li će se to ostvariti ili ne videćemo je to da se napravi brend Balkanskog meda sa geografskim poreklom. Ne može se brendirati bagremov med kao srpski proizvod jer bagrema ima širom Balkana ali kao Balkanski med zasigurno postoji mogućnost. „Kada bi Balkanske zemlje brendirale Balkanski med cena tog proizvoda bi bila trostruko veća“- istakao je predsednik Udruženja pčelara Požarevac.

Savez Pčelarskih Organizacija Srbije, (SPOS) inače okuplja 237 opštinskih udruženja pčelara sa gotovo 8.500 članova i ima tradiciju dugu 123 godine a i članstvo u Savezu ima i udruženje Pčelara Požarevac.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend