Društvo

Da li deca zbog mobilnih uređaja sve kasnije počinju da govore?

Foto: Pixabay/ilustracija
Čak 60 odsto predškolaca ima neki poremećaj govora, a sve češće je slučaj da dete sa dve ili tri godine uopšte ne govori. Razlozi su brojni, a logopedi upozoravaju da je sve više dece koja progovore tek u četvrtoj godini, a prerana upotreba mobilnih uređaja u velikoj meri doprinosi ovom problemu.

Logoped Aleksandra Petrović navodi da je poslednjih desetak godina drastičan porast broja dece koja imaju potrebu za logopedskim tretmanima.

“Do pre četiri ili pet godina roditelji koji su dovodili decu na tretmane koja su kasnila u progovaranju, deci su davali mobilne telefone ili im puštali crtaće u periodu između godinu ili godinu ipo dana i to im je bio način da umire dete. Ali, budući da su deca u tom periodu razvila razumevanje, njihove kliničke slike su bile blaže nego danas i deca su vrlo brzo napredovala, nakon savetovanja sa roditeljima. Međutim, problem je bio što su se javljali kasno, kada dete napuni već tri godine.

U poslednje vreme roditelji se sada već nešto ranije javljaju oko druge godine, ali zato sada kada ih pitate kada su detetu dali da gleda telefon oni kažu sa tri-četiri meseca, što je veoma zabrinjavajuće. Međutim i kada ih dovedu ranije upravo zbog ranog susreta sa ekranima mnogo je teže raditi sa njima”, navodi ona.

Istraživanja instituta za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora su pokazala da dete od dve godine nekada provede i do sedam sati dnevno ispred tablet, pa čak i kada jede.

„Po svim fiziološkim paramtetrima, ali i prema starijim kolegama dete ne treba da gleda u telefon ili ekran uopšte do treće godine a nakon toga 30 minuta do sat vremena, ako je normalnog razvoja. Međutim,  kada se roditelji jave na vreme savet im je da doziraju pravilno upotrebu modernih tehnologija”, navodi Petrović.

Sve više dece predškolskog uzrasta ima problema sa artikulacijom, a donekle je uzrok što roditelji ne vide razlog zašto je to važno pa ih ne dovode na vreme. Iako vaspitačice primećuju da su ponekada deca koja rastu uz moderne tehnologije snalažljivija, mnogo je više potencijalnih opasnosti po razvoj deteta.

„Zrelost optičkog aparata do treće godine uopšte nije primerena da ono može da proprati tu rezoluciju koja je na tehničkim uređajima postignuta. Dete sužava svoje vidno polje. Dete vrlo brzo zamara, da kažem, svoj moždani sklop, postaje nervozno. Da ne govorim o tome koliko se uvlači u virtuelni svet i okolni svet ne prepoznaje“,objašnjava dr Mirjana Sovilj iz Instituta za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora.

Roditelji dete vode kod logopeda obično kasno, kada je teže rešiti problem.

“Savet je da se što pre jave, već oko prve godine kada se dete i dalje ne odaziva, onda znači da postoji problem i vreme da se jave ida traže savete kako da svoju svakodnevnicu preurede kako bi podstakli razvoj deteta”, ističe logoped.

Kada dete ima problem sa govorom manje se kreće, nema volju da istražuje. Čuje, ali ne sluša. Nema kontakt pogledom sa okolinom i nema želju da dodiruje stvari, na svim igračkama se zadržava po nekoliko sekundi. Sve su ovo znaci da je vreme za posetu logopedu i manje crtaća.

Avatar

Neda Stojićević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • A bogami ne znaju ni da pišu. Uče engleski dok bulje u telefone i tablete, ali srpski neće naučiti.

%d bloggers like this:
Send this to a friend