Društvo

Da li grad treba da obeležava i Dan oslobođenja u Prvom srpskom ustanku?

Foto: Boom93/MMV
Malo građana Požarevca zna da je na današnji dan 1804.  godine oslobođen je Požarevac od vlasti Turaka Osmanlija.

Već prvih dana od podizanja ustanka u Požarevačkoj nahiji  su se istakli Milenko Stojković iz Kličevca i Petar Dobrnjac iz Dobrnja.

Kako je za dokumentarni film „Požarevac kroz vekove“ izjavio istoričar Miroljub Manojlović, Milenko Stojković je bio uveliko poznat u Požarevcu pošto je imao krojački dućan. On se po izbijanju ustanka nametnuo kao jedan od predvodnika ustaničke vojske. Pored Milenka Stojkovića u prvim danima ustanka istakli su se Petar Dorbnjac i lokalni ustanički vođa Momir iz Lučice, koji je nakon oslobođenja bio postavljen za prvog čoveka Požarevca.

Milenko Stojković – Foto: Wikipedia/Znameniti Srbi

„Već u martu 1804. godine Milenko Stojković je sa svojim ustanicima i Petar Dobrnjac su opkolili Požarevac. Turci su se našli u teškoj situaciji jer je dopremanje hrane i zaliha dolazila preko Dunava i Kostolca. Tada su ustanici Milenka Stojkovića preprečili put i kod Ćirikovca se odrigrala jedna bitka gde su Turci bili poraženi. U naredna dva, tri meseca su Turske snage bile samo u varoši. gde su imali jak garnizon vojske“  govori Manojlović i dodaje „Na brdu iznad grada bila je vojska Petra Dobrnjca dok je na severu vojsku postavio Milenko Stojković. Ustaničke snage nisu bile dovoljne da bi konačno pobedili Turke i isterali ih grada. Polovinom maja u pomoć opsadi Požarevca pristiže Karađorđe sa svojom vojskom. Nakon dolaska Karađorđa garnizon Turske vojske se predao ustanicima i tako je Požarevac oslobođen u Prvom srpskom ustanku.“

Nakon oslobođenja Požarevca srpski ustanici su humano postupili i dozvolili turskim vojnicima da svako ode na svoju stranu.

O oslobođenju Grada Požarevca u ovom ustanku pisali su Vuk Stefanović Kardžić, Sima Milutinović Sarajlija kao i Lazar Arsenijević.

Da li će se u obeležavati ovaj dan u Požarevcu ostaje da se vidi u budućnosti.

Marko Veljković

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Bravoooo,Markoni,svaka čast! Svaka ti zlatna ko u Njegoša! Odlično napisano,bravo majstore!

    Nema šanse da potomci komunističkih kulaka i UDBA-ŠA, obeleže i proslave pravi praznik! Zato što patokratske psihopate više vole “druga” Tita od čaće i matere!
    Svi ti pseudodemokratski vlastodržci više vole Šejtana,nego jedinog Boga! Nema Komunističko-satanističko-titoistička fukara patriotizma,nema časti,nema savesti,nema poštenja! Oni vladaju samo da bi otimali, pljačkali,silovali,….uništavali običan narod i državu!

    Svi političari pripadaju drugosrbijancima,autošovinistima koji mrze Srbiju i narod! Njima su Nemci još u XIX veku rekli da falsifikuju srpsku istoriju i uništa srpsku tradiciju!!!

%d bloggers like this:
Send this to a friend