Društvo

Da li je Požarevcu potrebna regionalna deponija?

Foto: S.Lisac
Nova Strategija upravljanja otpadom za period 2019-2024. godina Republike Srbije, koja još uvek nije izglasana i usvojena, podrazumeva prelazak sa koncepta regionalnih sanitarnih deponija na model regionalnih centara za upravljanje otpadom. Zašto Požarevac tek sad pristupa izgradnji regionalne deponije i kada će se otvoriti novoizgrađeni reciklažni centar?

Reciklažni centar za komunalni otpad u Požarevcu postoji, ali  još uvek nije otvoren. Njegov rad najavljen je za prošlu godinu, a po svemu sudeći ni ove neće biti otvoren. Za kad je planiran rad reciklažnog centra u Požarevcu još uvek se ne zna. Direktor JP “Komunalne službe”, Marko Marjanović nedeljama ne odgovara na pozive Boom 93.

U dosadašnjoj strategiji upravljanja otpadom za period od 2010. do 201.  u Srbiji je izgrađeno tek 9 regionalnih sanitarnih deponija, od planiranih 26.

Pomoćnik ministra zaštite životne sredine za upravljanje otpadom i otpadnim vodama, Filip Abramović rekao je ranije za Balkan Green Energy News da će se menjati teritorijalni raspored regionalnih sanitarnih deponija, i smanjiti im se broj. Razlog tome je što je bilo dosta problema u koordinaciji između opština.

Da li je Požarevcu potrebna regionalna deponija?

Grad Požarevac u poslednjih dvadeset godina razmatra mogućnost izgradnje regionalne deponije, a sada najavljuje izgradnju deponije na parcelama koje pripadaju selu Kličevac, čiji su meštani izrazili protest protiv izgradnje i najavili da su spremni da se obrate i predstavnicima Evropske unije koji svojim donacijama finansiraju ovakve projekte.

Gradonačelnik Saša Pavlović je tada za Boom 93 rekao da grad neće odustati od lokacije za deponiju, kao i da je lokacija na tri kilometra od Kličevca, sa druge strane brda, oivičena šumom, i iako je  zemljište obradivo, bilo je problema da se nađe zemlja koja je ili gradska ili republička.

Dok više pažnje poklanja izgradnji regionalne deponije, akcenat nove strategije je na regionalnim centrima za upravljanje otpadom. Model regionalnih centara za upravljanje otpadom znači odvojeno prikupljanje, separaciju otpada i reciklažu, kao i tretiranje nereciklabilnog otpada.

To znači da nećemo više ići na koncept regionalnih sanitarnih deponija nego, gde ćemo imati reciklažu svega što može da se reciklira i tretman nereciklabilnog otpada kako bi se proizvodila energija ili kompost, dok bi se ostatak iz tog tretmana koristio u građevinskoj industriji”, kaže Filip Abramović, pomoćnik ministra zaštite životne sredine za upravljanje otpadom i otpadnim vodama.

Nova strategija nalaže uvođenje principa cirkularne ekonomije i prevencije otpada, kao i sve nove EU direktive.

Kada je reč o procentima pratimo EU, pa, na primer, 90% biorazgradivog otpada neće smeti na deponije, a 60% otpada mora da bude reciklirano“, navodi on.

 

 

 

Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend