Društvo

Da li građani koji se vraćaju u Nemačku plaćaju PCR test?

Foto: Pixabay/Ilustracija
Državljani Republike Srbije koji se vraćaju u Nemačku ne moraju da plate PCR ili antigenski test koji rade pre polaska. Ovaj podatak većina građana koja se iz Srbije vraća za Nemačku ne zna, jer prilikom zakazivanja testiranja na portalu eUprava ovaj podatak ne može da se pročita.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac je za Boom93 potvrdila da se PCR test za povratak u Nemačku za naše građane koji imaju boravak u ovoj zemlji ne naplaćuje i da ovaj podatak građani dobijaju kada dođu na testiranje.

„Kada dođu na testiranje građani moraju da pokažu neki dokument na osnovu kog dokazuju da žive na teritoriji Nemačke i onda im se test ne naplaćuje“, rekla je Jovanović.

Međutim, ovaj podatak ne može se naći ni na sajtu eUprave prilikom zakazivanja testiranja, ali ni na sajtu Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

Informacije o neplaćanju PCR testa za povratak u Nemačku pronašli smo na sajtu Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin, gde se navodi da je Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 na sednici održanoj 28. decembra prošle godine doneo odluku da se od plaćanja naknade za antigensko ili PCR testiranje na prisustvo SARS-Cov-2 virusa na lični zahtev izuzmu državljani Republike Srbije, kao i njihovi bračni drugovi, roditelji ili deca ukoliko nisu državljani Republike Srbije koji imaju stalni ili privremeni boravak u SR Nemačkoj.

Na ovom sajtu se takođe navodi da su građani koji dođu na testiranje u obavezi da  ponesu i dokaz o regulisanom stalnom ili privremenom boravku u Nemačkoj.

Problem se stvara kada građani nakon prijave plate test 9.000 dinara, a onda kada odu na samo tetsiranje dobiju informaciju da se test ne plaća. Tada moraju da rade povraćaj novca koji su uplatili.

Požarevljanin D.D. koji godinama živi i radi u Nemačkoj juče je radio PCR test, koji je platio, a tek naknadno saznao da se test ne plaća.

“Kada sam se prijavio za test nigde nije bilo informacije da kao stanovnik Nemačke ne plaćam testiranje i uredno mi je sa sajta eUprave stigla uplatnica na 9.000 dinara koje sam ja naravno uplati, jer prilikom prijave piše da se na testiranje ponese i uplatnica kao dokaz o uplati”, navodi on.

Naš sugrađanin dodaje da je tek kada je stigao na testiranje u ZZJZ Požarevac dobio informaciju da nije potrebno uplaćivati PCR test. Kako dodaje nije problem u plaćanju, već u bespotrebnom maltretiranju, jer da bi mu novac bio vraćen, mora da pošalje zahtev Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

“Nije problem u novcu zaista iako nije mala suma u pitanju. Ali, problem je što sada treba poslati zahtev za povraćaj novca, a ja odlazim za Nemačku i moram da zadužim nekog ko će to uraditi umesto mene. Jednostavno stvaraju posao bez posla umesto da se informacija negde objavi i da ljudi znaju”, zaključuje naš sugrađanin.

 

 

Avatar

Neda Stojićević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Mogao bi autor da pita donosioca ove odluke, a zašto naš državljanin koji ima boravište u SR Nemačkoj ne plaća testiranje, a naš državljanin koji ima boravište u Srbiji plaća to isto komercijalno PCR testiranje?

%d bloggers like this:
Send this to a friend