Društvo

Da li postoje problemi prilikom elektronskog zakazivanja za testiranje i upis prvaka?

Elektronsko zakazivanje za testiranje i upis prvaka u osnovne škole je počelo 1. juna putem portala eUprava. Na ovom portalu roditelji imaju mogućnost da putem usluge eZakazivanje zakažu termin za testiranje i upis budućih prvaka u osnovne škole i na taj način jednim odlaskom u školu završe sve u vezi sa upisom.
ilustracija/pixabay

Međutim, već prilikom prvog pokušaja da se prijave na ovom portalu, brojni roditelji naišli su na problem, nemogućnost registracije i zakazivanja željenog termina.

Ivan D. kaže da je nekoliko puta pokušao da se registruje i prijavi dete za testiranje, međutim nije uspeo.

„Najpre smo mislili da je u pitanju veličina fotografije, jer je prilikom registracije potrebno priložiti fotografisanu ili skeniranu ličnu kartu. Ali, i posle smanjivanja rezolucije fotografija i dalje se pojavljivala greška. Pošto je postojala mogućnost da se putem mejla prijavi problem i to sam uradio, ali do danas nisam dobio odgovor, a prošlo je već pet dana“, kaže tata budućeg školarca.

Ističe da je supruga pozvala školu i zakazala testiranje koje je u ponedeljak.

Boom93/N. Stojićević

Ovo nije jedini primer, jer su se i drugi roditelji žalili da imaju isti problem.

Jelena N. kaže da nije ni pokušala da zakaže testiranje elektronski poučena iskustvom rođake koja ni posle nekoliko puta nije uspela da se prijavi.

Kako kaže obe su pozvale školu i pedagog im je zakazao testiranje u roku od samo dva dana.

„Škole su imale termin da do 1. juna na portal eUprava dostave termine koje roditelji mogu da zakazuju za testiranje dece, što smo mi i uradili, tako da je taj deo zaista protekao u redu. Međutim, i pored određenog broja roditelja koji su zakazali testiranje putem portala, nama se puno roditelja javlja jer nisu uspeli da se prijave“, kaže Margareta Sekulović, direktorka osnovne škole „Sveti Sava“ u Požarevcu.

Ona ističe da roditelji ne treba da brinu i da će svako dete biti upisano i testirano na vreme.

„Naravno da mogu da kontaktiraju sa školom i tada će im biti zakazan termin za testiranje, jer se i ranije radilo na taj način i nije bilo nikakvih problema. Ukoliko roditelji ne zovu nas, pozvaće ih školski pedagog i zakazati im termin“, navodi Sekulović.

Kaže da će do kraja juna  verovatno sva deca biti testirana, jer čim pedagog vidi da u određenom periodu nema zakazanih termina putem portala eUprave, zvaće roditelje, jer nema potrebe da se vreme gubi.

Roditelji su od 1. aprila imali mogućnost da elektronskim putem iskažu interesovanje u koju školu žele da upišu dete.

Direktorka kaže da je interesovanje za njihovu školu iskazalo više roditelja nego prošle godine.

„U odnosu na prošlu godinu imamo više zainteresovanih roditelja da njihova deca pohađaju našu školu,  tako da će biti formirana tri odeljenja prvaka“, navela je Sekulović.

Neda Stojicevic

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend