93 sekunde Društvo

Da li se Romi vakcinišu? (VIDEO)

Foto: Boom 93/MMV
Kako bi informisali romsku populaciju u Srbiji o značaju imunizacije protiv COVID-19 Asocijacija mladih volontera Srbije, koju su osnovali Romi i Romkinje volonteri Ujedinjenih nacija, krajem marta počela je kampanju u kojoj će obići stanovnike neformalnih romskih naselja u 18 gradova i opština u Srbiji.

Crveni krst Požarevac takođe je socijano ugroženom stanovništvu, romima uz redovan obrok delio brošure o vakcinaciji i upoznavao ih  na koji način mogu izvršiti vakcinisanje.

Sekretar Crvenog krsta u Požarevcu, Saša Obradović podsetio je da ova organizacija deli obroke i pomoć socijalno ugroženom stanovništvu u Požarevcu i Kostolcu na sedam punktova, a od kada je krenula imunizacija informišu korisnike o vakcinisanju.

Foto:Boom /MMV

 “Naši volonteri i radnici prilikom svake distribucije obroka upućuju jednu molbu svakom našem korisniku da se vakciniše i prvenstveno zaštiti sebe i svoju okolinu. Evo dva dana kako je imunizacija slobodna obavešteni su da svakodnevno mogu do Doma zdravlja i Medicine rada.”

Obradović ističe da su korisnici  poprilično zainteresovani za vakcinaciju, ali da ima i onih koji u vakcinu ne veruju. . Ekipa Boom 93 bila je na terenu, zajedno sa radnicima Crvenog krsta. Pogledajte šta su nam rekli.

Istraživanja civilnog sektora i međunarodnih organizacija ukazala su na to da 25.000 Roma koji žive u Srbiji nemaju pristup pijaćoj vodi i ne mogu da obezbede osnovne higijenske uslove, što predstavlja osnovni bezbednosni rizik po zdravlje, koji je još veći u uslovima epidemije COVID-19.

Ne postoje podaci o tome koliko je Roma obolelo i preminulo a koliko je do sada primilo vakcinu protiv kovida. Ono što se zna međutim iz istraživanja u svetu jeste da su tokom pandemije posebno stradale zajednice koje su i ranije bile ugrožene.

 

Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend