Društvo

Da li su advokati iz Požarevca protestvovali?

pravda tasovi
Pixabay/ilustracija pravda
Predsednik advokatske komore Požarevac, Dragan Živković kaže u izjavi za Boom93 da protest grupe advokata koji su juče u Beogradu izašli na ulice, nije zvaničan stav komore i po njegovim rečima advokati se pre svega moraju boriti pravnim sredstvima, a izlazak na ulicu je krajnja opcija.

Učesnici protesta advokata i strukovnih udruženja, nezadovoljni najnovijim stavom Vrhovnog kasacionog suda o tužbama građana Srbije protiv banaka zbog naplate obrade kredita, protestovali su juče u Beogradu ispred zgrade tog suda i nakratko upali u zgradu.

Donošenjem dopune pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda, a zapravo potpuno novog stava u odnosu na onaj iz maja 2018, građani gube mogućnost da ostvaruju svoja prava. Do sada su građani podnosili tužbe redovnim sudovima za nezakonito naplaćene troškove obrade kredita i raznih naknada koje su banke kalkulisale kroz svoje ugovore. Sada su banke,  već treći put ove godine, uspele da preko VKS, izlobiraju da se sudske presude donose u njihovu korist. Advokati traže da  Vrhovni kasacioni sud povuče sporni stav jer je to udar na pravnu sigurnost i pravni poredak naše države.

Jučerašnji protest u Beogradu nije još uvek zvaničan stav Advokatske komore, to je stav dela onih advokata koji zastupaju ta lica protiv banaka, naglašava predsednik  Advokatske komore Požarevac, Dragan Živković.

Mi se za sada nismo organizovali da na taj način protestom rešavamo probleme, smatramo da za to nemamo potrebe. To je stvar opredeljenja onih ljudi koji to zastupaju. Mi se  takođe ne slažemo  sa stavom kasacionog suda. Advokati traže da  Vrhovni kasacioni sud povuče sporni stav jer je to udar na pravnu sigurnost, na naš pravni poredak i to što se dešava sa bankama jeste remećenje jedne pravne sigurnosti.” – rekao je Živković.

Živković objašava da je jedan od problema, to što se svi procesi dešavaju u Beogradu u beogradskim sudovima.Sedišta svih banaka su u Beogradu, pa je onda logično i da kompanije angažuju  beogradske advokate. On kaže da je sve  centralizovano i većina odluka se donosi u Beogradu. Zato u Požarevcu i nema  mnogo advokata koji  zastupaju banke.

On dodaje da protesti na ovakav način svakako nisu način da se reši problem.

Da bi se izašlo na ulice to sve mora biti organizovano i razjašnjeno zašto se izlazi na ulice. Advokati  nisu rudari, pa da štrajkuju, advokati se bore pravnim sredstvima, a ne pritiskom na ulici da ukazujemo na problem u državi bez svih argumenata.“ – zaključio je predsednik Advokatske komore Požarevac.

Advokatska udruženja smatraju da je nov pravni stav VKS suprotan onom iz 2018. i da narušava načela pravne sigurnosti i jednakosti građana pred sudom.

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu je u februaru 2018. godine doneo prvu pravosnažnu presudu po kojoj banka nema pravo da od klijenata naplaćuje trošak obrade kredita, a presudom je utvrđeno da je odredba ugovora kojom je ugovorena naknada za obradu kredita suprotna Zakonu o obligacionim odnosima.

Sednica  Upravnog odbora Srpske advokatske komore zakazana je za 24. septembar pa će se nakon Upravnog odbora znati kakvi su dalji koraci i kakav će stav Komora da zauzme o ovom pitanju.

 

 

 

Avatar

Tatijana Spasojević

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Advokati su oduvek samo svoju zadnjicu gledali. KAd je njima gusto – tu su. Odmah će da protestuju za ovodjenje fiskalnih kasa, ali zato za gražane i opštu stvar nikad ništa. Svi puni ko brodovi i samo kukaju kako je opao posao.

  • U Požarevcu su advokati u sprezi sa vlašću zar to nije očigledno?
    Gde će oni iz svog komfora da izadju i ne daj bože protestuju!
    Samo kada ih država udari po džepu tj kod uvođenja fiskalnih kasa, onda bogme hoće

%d bloggers like this:
Send this to a friend