Društvo Mladi

Dan otvorenih vrata: Prilika da odaberete buduće zanimanje

Foto/ Dan otvorenih vrata/ medicinska sestra
U holu  srednje škole  Medicinske škole Požarevac organizovana  je manifestacija “Dan otvorenih vrata”  gde su svim zainteresovanim učenicima i njihovim roditeljima predstavljeni obrazovni profili koji će biti biti dostupni za upis u školskoj 2021. 2022.godini, a u pitanju su laboratorijski tehničar, medicinska sestra -tehničar i zubni tehničar.

Ove godine Dan otvorenih vrata je samo za profile koji se upisuju  naredne školske godine, jer epidemiološka situacija ne dozvoljava prevelika okupljanja pa je manifestacija  svedena na manju meru nego prethodnih godina.

Foto/ T.S.Poseta učenika O.Š. Kralj Aleksandar I

Škola će u narednu školsku godinu upisati 120 đaka, koji će biti raspoređeni u 4 odeljenja, i to profil laboratorijski tehničar 30 učenika, medicinska sestra/tehničar, 60 učenika i zubni tehničar 30 učenika.

zubni tehničar
Foto/ Dan otvorenih vrata / smer Zubni tehničar

Oduvek postoji veliko interesovanje za naše profile i za našu školu i poznato je da se za naše prfile traži mesto više. Situacija u kojoj se naša zemlja nalazi duže od  godinu dana usled pandemije korona virusa dokazala je da je medicinska struka veoma važna i ali ovo zanimanje je i deficitarno  i u tom smislu mi smo i uskladili našu politiku sa tom situacijom.  Obično imamo po jedno odeljenje takozvanog opšteg smera, odnosno medicinska sestra tehničar. Ove godine smo prepoznali potrebu i važnost ovog poziva pa smo planom upisa zatražili dva odeljenja ovog profila.“ –istakla je Kaplarević.

Foto/T.S. Dan otvorenih vrata smer Laborant
Tina Kaplarević
Foto/ Tina Kaplarević- direktorka Srednje Medicinske škole

Na pitanje Boom 93 šta mogu država i lokalna zajednica  da urade  po pitanju odliva kadrova posebno medicinske struke iz Srbije u zemlje Evropske Unije,  Kaplarević  ističe da nažalost škole kao obrazovno vaspitne ustanove nemaju nikakve ingerencije da spreče odliv kadrova.

Poslednjih godina primećen je odliv medicinskog kadra iz Srbije, ali  to je potpuno van dometa i van mojih ingirencija. Mi se ovde bavimo samo obrazovanjem i vaspitanjem, ali pretpostavljam da bi neki bolji uslovi pri zapošljavanju i bolji  uslovi rada bili ti koji bi zadržali ove mlade ljude u zemlji. Nije to problem samo  sa ovom strukom, odliv je primetan i iz drugih struka, ali kod nas je malo veći, ali škola nema mogućnosti da to spreči.“ – kaže direktorka ove škole.

Srednja Medicinska škola inače ima 7 obrazovnih profila koje realizuje u školi, a to su farmaceutski tehničar, laboratorijski tehničar, medicinska sestra tehničar, ginekološko akušerska sestra, pedijatrijska  sestra, medicinska sestra vaspitač i zubni tehničar.

Foto/T.S. Dan otvorenih vrata

Sve informacije o upisu i obrazovnim profilima učenici mgu pogledati na novom sajtu škole  koji je informativan i ima sve relevantne informacije o upisu, o školi ali i o programu prekvalifikacije (srednje obrazovanje odraslih) kao i o svim drugim informacijama vezanim za ovu obrazovnu ustanovu.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend