Društvo

Danas je Svetski dan televizije

Danas se obeležava svetski dan televizije.
Pixabay/ilustracija

Ona postoji već 95 godina, a uprkos brojnim transformacijama koje je prošla na svom razvojnom putu, održala je status najuticajnijeg masovnog medija.

Dan televizije ustanovljen je zbog činjenice da je televizija glavni instrument u informisanju i uticaju na javno mnjenje.

Televizija olakšava društvenu i kulturnu komunikaciju i podstiče saradnju i partnerstvo u svetu. Nagledanije emisije su globalni događaji, kao što su Olimpijske igre i Svetska prvenstva u fudbalu.

Кao najrašireniji medij mora biti verodostojna i preuzeti na sebe ulogu čuvara i zaštitnika od širenja neproverenih informacija, lažnih vesti i govora mržnje.

Danas je televizija, kao preteča svih naknadnih usavršavanja elektronskih medija, i dalje važno sredstvo informacija o životu na planeti, onom iz prošlosti, iz sadašnjosti i s pogledom u budućnost.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 21. novembar kao Svetski dan televizije, rezolucijom donesenom 1996. godine, kako bi ukazala na ulogu i uticaj koje televizija ima na građane u informisanju o socio-ekonomskim, zdravstvenim i drugim problemima.

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend