Društvo

Danas je Uskrs, crkvene službe bez prisustva vernika

Danas je Uskrs, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. Za razliku od drugih godina, crkvene službe se ovoga puta služe bez prisustva vernika, jer su na snazi mere borbe protiv koronavirusa, pa su vlasti u Srbiji odlučile da ne naprave izuzetak od zabrane kretanja. Vaskršnju liturgiju služio je patrijarh srpski Irinej u kripti Hrama Svetog Save, uz televizijski prenos. Na snazi zabrana kretanja za uskršnje praznike traje do utorka u 5 časova ujutro.

Boom93/Marko Veljković

Vaskrsenje Hristovo u svetu, osim srpske, danas slavi i ruska, grčka, bugarska i etiopska crkva, kao i jedan broj Eskima koji žive na Aljasci, ali i pravoslavni vernici u Egiptu.

Uskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života nad smrću.

Po crkvenom učenju, Isus je raspet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, a u nedelju zorom, osetio se snažan zemljotres i anđeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus vaskrsao.

Ljudi se za ovaj praznik pozdravljaju sa: „Hristos vaskrse“ i „Vaistinu vaskrse“. Cela nedelja praznika zove se Svetla nedelja, a tada se pevaju radosne crkvene pesme.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej poručio je u poslanici da se ovaj Uskrs dočekuje i slavi u teškim uslovima zbog pandemije koronavirusa i da se mora učiniti sve da se podrže napori zdravstvenih i državnih institucija.

„Čitav svet je zahvaćen i ugrožen jednim virusom. Da li će gordi i sebični čovek današnjice izvući ikakav zaključak iz te činjenice? Ili će i dalje, bez pokajanja i bez ljubavi, istrajavati na samoubilačkom projektu stvaranja svog lažnog ovozemaljskog raja u kojem nema mesta ni za Boga ni za čoveka kao bogoliko, duhovno biće“, upitao je patrijarh.

Navodeći da se ove godine Uskrs dočekuje i slavi „u nevoljama u kakvima smo ga retko kad u prošlosti dočekali i slavili“, patrijarh je istakao da se u ovim vremenima mora učiniti sve da se pomogne sebi i drugima i da se razumeju i podrže napori zdravstvenih, sanitarnih i državnih institucija.

„Možda nam to trenutno teško pada, ali sve što je na opštu korist moramo prihvatiti i podržati, a sebe i svoje ponašanje tome podrediti. Iznad svega, molimo se Gospodu Bogu da nas izbavi od ove epidemije i sličnih opasnosti“, istakao je patrijarh.

On je vernike SPC pozvao da se mole Bogu, učestvuju u liturgiji i kaju se za svoje grehe i vode računa o svom zdravlju i zdravlju drugih.

Uskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života nad smrću.

IZVOR: Beta, N1

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • crkva izgubila kompas,u službi je vlasti,sta im je obećano 20 ak Audija,članstvo u SNS?.Ovo nikada nije bilo.Kada se guramo po marketima za paštetu i wc papir i dahćemo jednom drugom za vrat to je ok,tada je bezbedno.Pošto je tako ne zvonite mi više na vrata za vodicu i slavu.Kada mi vama ne trebamo ne trebate ni vi nama.

%d bloggers like this:
Send this to a friend