Društvo

Dečija igrališta u gradu niko ne održava

Grad Požarevac nije poverio poslove održavanja i uređenja dečijih igrališta u gradu nekom preduzeću, tako da se o istima trenutno niko ne stara, rečeno je za Boom 93 u Gradskoj upravi.
Boom93/N.Stojićević

Kako nam je rečeno, Pravilnikom o bezbednosti dečijih igrališta propisano je da se imenuje organ koji će obavljati poslove ocenjivanja i voditi evidenciju o dečijim igralištima. Međutim, do danas grad nije imenovao ovaj organ, niti doneo podzakonski akt kojim bi bio definisan način uređenja dečijih igrališta.

Boom93/N.Stojićević

Prema poslednjim dostupnim podacima popravku mobilijara u Požarevcu i Kostolcu, koja se odnosila i na dečija igrališta, vršio je Kazneno-popravni zavod u Zabeli još 2017. godine na osnovu ugovora koji je sa gradom zaključen, a tada je ovo održavanje plaćeno milion dinara, bez PDV-a.

Takođe, na pitanje Boom 93, kada će na igralištu u Jug Bogdanovoj ulici, koje je još 2019. godine dobilo nove sprave, biti postavljena i gumena podloga koja je bila najavljena još tada, iz gradske uprave su nam rekli da je 2018. godine bilo opredeljeno 3 miliona dinara za nabavku podloge za dečija igrališta, da je javna nabavka više puta raspisivana, ali da nije realizovana jer nije bilo ponuđača.

Grad je tada opredelio i 3 miliona dinara za nabavku opreme i mobilijara na igralištima, a ova javna nabavka je realizovana.

Boom93/N.Stojićević

Iz Službe za investicije grada rečeno je da njima nije poznato da je za 2020. godinu predviđena nabavka podloge za dečija igrališta, kao i da se ova služba ne bavi evidentiranjem i praćenjem stanja dečijih igrališta u gradu.

Prema Pravilniku o bezbednosti dečijih igrališta, podloga na igralištima mora da bude mekana, od prirodnih materijala poput peska, trave, šljunka do gume, dok će sprave biti drvene i “kreativne” kako bi razvijale motoriku dece. Takođe, pravilnik je definisao da će biti potrebno tri godine da se sva igrališta dovedu u ispravno stanje, to znači da će nova da se izrađuju u skladu sa standardima, a stara će za te tri godine morati da se prilagode.

Nakon isteka propisane tri godine, igrališta koja se ne budu dovela u ispravno stanje biće zabranjena za korišćenje, a lokalne samouprave biće u obavezi da vode evidenciju i da obaveštavaju ministarstvo o tome kako će i kada izvršiti prilagođavanje postojećih igrališta kako bi što manji broj igrališta bio zatvoren.

Budući da igrališta u gradu trenutno niko ne održava, to znači i da niko ne vrši ni dezinfekciju mobilijara koje koriste najmlađi, naročito sada u periodu intenzivnog širenja koronavirusa.

Slobodan Jović, direktor JKP “Komunalne službe” kaže da ovo preduzeće ne vrši “prskanje” odnosno dezinfekciju dečijih igrališta, ali ih čisti.

Neda Stojićević

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Bravo za tekst,konacno da neko nesto napise povodom ovih nazovi igralista. Ono u Jug Bogdanovoj,osim sto nema mekanu podlogu,vec nema ni delove ograde na kucici. Ono kod autobuske stanice je okruzeno kukuruzistem i ne moze da se pridje do njega. Igraliste u Djuri je nedovrseno sa samo jednom kucicom na vreloj podlozi bez ijednog drveta u okolini. Da ne nabrajam dalje,nikome nisu bitna deca koja rastu u nasem gradu.

  • Ne samo dečija igrališta , već i drugi objekti se ne održavaju . Ulica Draže Markovića , nedavno uradjeni trotoari , Čačalica (staza je nedavno asvaltirana ,,kao za inat ,, i td . A prilazi gradu ..a na sajmovima turizma , medalje , pehari … M.M

%d bloggers like this:
Send this to a friend