Društvo Ekonomija

Direktor APR za N1: Podnete 1.943 prijave zbog neevidentiranja stvarnih vlasnika

laptop office
Foto /ilustracija Pixabay laptop
Agencija za privredne registre podnela je, zaključno sa 30. januarom, ukupno 1.943 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv privrednih društava i drugih obveznika koji nisu evidentirali stvarne vlasnike, kaže za portal N1 Milan Lučić, direktor APR.

Do sada je, navodi, doneto ukupno 36 presuda. Lučić apeluje na sve obveznike, a pogotovo na udruženja građana, da evidentiraju stvarne vlasnike. Postupak je, navodi, potpuno elektronski i bez troškova, a kazne za one koji to ne učine kreću od – pola miliona dinara, pa naviše.

U javnoj Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika koju vodi APR nalaze se podaci o pravim vlasnicima ovdašnjih preduzeća, udruženja, zadruga, fondacija, zadužbina, ustanova… Ako je vlasnik nekog preduzeća u Srbiji ofšor firma – stvarni vlasnik bio bi osnivač te ofšor firme i on mora da bude upisan u ovu elektronsku evidenciju.

Do 23. aprila je stvarne vlasnike upisalo ukupno 86,53 odsto obveznika. To znači da još 22.150 firmi, udruženja i drugih obveznika to mora da učini.

Najrevnosnije su, po ovom pitanju – zdravstvene ustanove (manje od osam odsto nije upisalo vlasnike), ali i preduzeća, gde je stvarne vlasnike upisalo njih 89,23 odsto. Najlošija situacija je kod ustanova (vlasnike upisalo 76,33 odsto) ali i udruženja, gde ovu obavezu treba da ispuni još njih 22,83 odsto, odnosno ukupno 8.038 udruženja.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend