Društvo

Direktor SZO u Srbiji: Svaki dan više od 200 zaraženih, to su velike brojke

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša rekao je da je nošenje maski obavezno za zdravstvene radnike, članove porodica koji brinu o pacijentima, kao i za obolele.

N1/printscreen

On je za Radio televiziju Srbije, na pitanje o restoranima, rekao da nije moguće jesti sa maskom i naglasio da treba dobro razmisliti kada ih otvoriti i kako postići socijalnu distancu.

Prema njegovim rečima, situacija u Srbiji je relativno dobra i pod kontrolom, ali svaki dan je novih zaraženih preko 200, a „to su još uvek velike brojke“.

On je rekao da uvek ima uz sebe masku, kako bi je koristio gde je gužva, i sredstvo za dezinfekciju ruku ako nema mogućnosti da ih opere.

„To je ozbiljna bolest, smtnost je mnogo veća nego kod pandemijskog gripa i to ljudi moraju da shvate“, upozorio je Ivanuša.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da se izlazi iz faze izolacije i ulazi u drugu fazu – socijalnog distanciranja i polaganog vraćanja u normalne tokove život, ali to ne znači da se neke mere neće ponovu uvesti.

„Ono što je opasnost to je – opuštanje naših građana. Oni nisu osetili ono što su građani videli u Italiji i Španiji, one nizove crnih kesa i limenih sanduka“, rekao je Gojković pominjući veliki broj stradalih u te dve zemlje zbog koronavirusa.

Prema njegovim rečima, sve ove mere koje se sad ublažavaju mora da prati socijalno distanciranje, što ne znači da se neke mere, na primer 10 maja, neće vratiti ako počne da raste broj obolelih.

„Sad je na ličnoj odgovornosti svakog od nas kako ćemo se ponašati, socijalno distanciranje je ključno“, naglasio je Gojković, navodeći da se maska mora nositi u zatvorenoj prostoriji.

Direktor u Kliničkom centru Srbije Milika Ašanin je rekao da je ovaj virus „krajnje nepredvidiv“ i da je veoma važna neposredna kontrola nad pacijentom.

„Neophodno je često obilaziti pacijenta i uvideti svako pogoršanje u ranoj fazi“, naglasio je Ašanin.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend