Društvo Zdravlje

Dispanzer za žene nastavlja da radi skrining preglede uz sve mere prevencije

Dispanzer za žene pri Domu zdravlja Požarevac  nastavlja da radi skrining preglede raka grlića materice i raka dojke u nešto izmenjenim uslovima uz poštovanje svih epidemioloških mera i zakazivanje pregleda. Škola roditeljstva radi  sa ograničenim brojem trudnica koje prisustvujuju predavanjima.
dispanzer za žene
foto Boom93/T.S. dispanzer za žene

Načelnica ginekološkog odeljenja pri dispanzeru za žene u Domu zdravlja Požarevac, dr Vesna Lakić ističe da su pozivi za skrining preglede poslati i da je odziv žena u ovom trenutku zadovoljavajući.

“U ovom trenutku  zatišja drugog talasa epidemije virusa Covid-19, poslali smo sve pripremljene pozive za skrining preglede raka raka grlića materice i raka dojke i odziv žena je  više nego zadovljavajući. Ukupan broj pregledanih žena je ove godine je dosta manju u odnosu na prethodnu godinu I tako će biti do kraja godine zbog aktuelne epidemiološke situacije”- kaže u izjavi za Boom93  dr Lakić.

Termina za pregled kod ginekologa  kojih je trenutno 6 u Požarevcu i Kostolcu ima dovoljno kao i dovoljno termina za skrining mamografije u Radiološkoj službi i službi Radiologije u Opštoj bolnici Požarevac.

Po rečima doktorke Lakić dosta je pacijentinja koje imaju i neke bolesti , dosta je patoloških stanja koja traže dalja lečenja na sekundarnom i tercijalnom nivou. Odeljenje Ginekologije opšte bolnice Požarevac završava sva urgentna stanja i sva hitna i relativno hitna stanja, dok se hronične stvari  odlažu do daljnjeg.

Što se tiče ginekoloških klinika one vrše prijem svih pacijentkinja koje se tamo upute iz Doma. Mere prevencije se i dalje sprovode, pregledi se zakazuju, hitna stanja se primaju po prioritetu ali  suština je da pacijentkinje treba da zakažu pregled jer ginekološki pregled traži određeno vreme da bi se realizovao.

“Škola roditeljstva radi u nešto izmenjenim uslovima u smislu da je ograničen broj trudnica koje prisustvuju predavanjima. Patronažne sestre su završile edukaciju za psihofizičku pripremu za porođaj. Krenule smo i sa sprovođenjem tih priprema za porođaj. Kreće se negde od 6. do 7. meseca trudnoće kod svih zdravih trudnica koje nemaju kontraindikacije od strane ginekologa da vežbaju.”-naglasila je dr Lakić.

foto Boom93/ dispanzer za žene Požarevac

Trudnice sa teritorije grada Požarevca i teritorije Kostolca ne moraju da kontrolišu trudnoću u Domu zdravlja da bi pohađale školu roditeljstva. Škola roditeljstva i psihofizička priprema je besplatna  i dostupna za sve trudnice grada Požarevca i Kostolca.

“U prethodnim mesecima koji su bili izuzetno teški za sve zdravstvene radnike posebno bih istakla veliku  podršku Ministarstva zdravlja kao i izuzetan timski rad i podršku direktorke Doma zdravlja u sprovođenju svih  planiranih aktivnosti”-istakla je dr Vesna Lakić.

Na sajtu Doma zdravlja se nalazi mesečni raspored predavanja gde  one mogu da se  inforamišu o terminu predavanja kao i o svim drugim potrebnim informacijama i kontakt telefonima za zakazivanje pregleda.

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend