Društvo

Dobija li Požarevac novu trafo stanicu?

Foto: Pixabay/Ilustracija
Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca rekao je da očekuje da uskoro krene izgradnja trafo stanice 110/35/10 kilovolti.

On je na konferenciji za medije rekao da će izgradnjom ove trafo stanice grad dobiti dodatne kapacitete.

“Očekujemo da nova trafo stanica bude ukupnog konzuma od 62 megavata i ona će biti značajna za energetsku stabilnost grada Požarevca. Imaćemo glavno napajanje na toj trafo stanici, dok će postojeća trafo stanica biti rezervno napajanje” istakao je Pavlović.

Podsetimo da je krajem septembra EPS distribucija Beograd je zaključila ugovor sa izvođačima posla na izgradnji ovog objekta koji bi omogućio da grad konačno  dobije dvosmerno napajanje električnom energijom.

Ugovor za izgradnju zaključen je sa grupom izvođača koju čine Energotehnika-Južna Bačka iz Novog Sada kao nosiocem posla, članovima Elektromontaža iz Kraljeva, Concrete Construction iz Beograda i Inter prospekt iz Beograda. Kao podizvošači pojavljuju se Top geo, Securiton, GPS Insulators, svi iz Beograda i SZR Gorionik iz Salakovca.

U samoj konkursnoj dokumentaciji bilo je određeno da rok za završetak posla ne sme biti duži od 24 meseca, a vrednost ugovorenog posla je 587.259.877,25 dinara.

Problemi sa jednom visokonponskom stanicom, osim prekida u snabdevanju, ogledaju se i u nemogućnosti daljeg opšteg razvoja Požarevca i priključenja novih korisnika, s obzirom na već godinama visoku opterećnost kapaciteta pomenutog objekta.

Grad Požarevac struju dobija iz samo jednog izvora, trafostanice Požarevac 110/35 kilovolti koja se nalazi na izlazu iz Požarevca i na ulazu u naselje Ćirikovac.

Avatar

Marko Veljković

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend