Društvo

Primetan je blagi zastoj u imunizaciji građana u Braničevskom okrugu

Ana Jovanović direktorka ZZJZ
Foto/ T.S. Ana Jovanović direktorka ZZJZ Požarevac
Imunizacija u Braničevskom okrugu se odvija prema planiranom programu ali u odnosu na početni period primetan je trend blagog opadanja interesovanja građana koji se javljaju za vakcinaciju, rekla je  u izjavi za Boom 93 direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac, Ana Jovanović.

Kada govorimo o  imunizaciji građana protiv Kovida u Braničevskom okrugu beleži se blago opadanje u odnosu na početni period. Najveći zastoj u vakcinaciji je kod mlađeg stanovništva. Na nivou Braničevskog okruga opština sa najmanje vakcinisanih građana je i dalje Žagubica gde je vakcinisano sa dve doze 28,71 odsto osoba starijih od 18 godina. Najveći  odziv je u Požarevcu gde je vakcinisano sa dve doze 26131 osoba što čini 45,01% osoba starijih od 18 godina. Procentualno gledano veliki broj vakcinisanih je i u opštini Veliko Gradište i Golubac.“- zaključila je dr Jovanović.

Do srede 15. septembra je u Braničevskom okrugu sa dve doze vakcinisano po oštinama:

U Petrovcu na Mlavi vakcinisano je  8256 osoba, što čini 35.19 posto vakcinisanih sa dve doze. U Malom Crniću, 2918, čini 35,49 , U Kučevu 4888 što čini  43,99 % vakcinisanih sa dve doze. U Žagubici 2734 osobe, odnosno 28,71% , Žabarima 2831 što čini 35,64%. U Golubcu 2839 građana što je 45,28 posto i U Velikom Gradištu 6088 što čini 46,43%  vakcinisanih sa dve doze osoba starijih od 18 godina.

Ukupno u proseku  Braničevski okrug ima 39,47% stanovnika  starijih od 18 godina koji su vaksinisani sa dve doze. Građani treba da znaju da su vakcine i dalje jedini i najefikasniji način da se zaštite od virusa kao i poštovanje svih epidemioloških mera koje su na snazi i koje se preporučuju”  – napominje dr Jovanović.

Građanima  su na raspolaganju Sinofarm i Fajzer vakcine a što se tiče ruske Sputnjik V vakcine, nje trenutn nema,  očekuje se  da  uskoro stigne nova isporuka sa Torlaka, dodaje dr Jovanović.

Kod dece vakcinacija se obavlja isključivo Fajzer vakcinom.

Treću buster dozu  vakcine protiv Kovida ukupno je u Braničevskom okrugu primilo 7373 lica starijih od 18 godina. Svi koji su drugu dozu vakcine protiv kovida primili pre najmanje šest meseci od juče mogu da prime i treću.

Dopunska doza prvenstveno je namenjena osobama sa slabim imunitetom, onima koji imaju više od 70 godina, starijima od 60 godina koji borave u domovima, zaposlenima u zdravstvenim ustanovama, kao i putnicima koji koriste međunarodni saobraćaj. Bez obzira koju je vakcinu osoba u prethodnom periodu primila, građanima je ostavljena mogućnost izbora treće doze.

Konačan izbor vakcine građani će saopštiti lekaru, tokom pregleda i konsultacija na vakcinalnom punktu. Kod ruske vakcine je jedino situacija drugačija i ukoliko se  (Sputnik V) primenjuje kao treća (buster) doza, u tom slučaju daje se prva komponenta ove vakcine.

 

Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend