Društvo

Dr Stojković: Povećava se odziv za vakcinaciju, buster dozu primilo 1355 građana

Foto/T.S. dr Snežana Stojković direktorka Doma zdravlja Požarevac
Na svim vakcinalnim punktovima u Požarevcu i Kostolcu imunizacija građana protiv Kovida-19  odvija se u skladu sa planom. Do danas je ukupno vakcinisano 55.639  osoba , a preko 25 hiljada građana primilo je obe doze vakcina protiv koronavirusa.

Vakcinacija građana protiv korona virusa odvija se nesmetano  na svim punktovina Doma zdravlja u Požarevcu i Kostolcu. Zaključno sa jučerašnjim danom 27. avgustom  ukupno je vakcinisano 55.639 građana sa teritorije našeg  grada, Kostolca i okolnih naselja.  Revakcinisano je sa obe doze 25.286 lica.“- istakla je direktorka Doma zdravlja Požarevac, dr Snežana Stojković u izjavi za Boom 93.

Imunizacija bez zakazivanja preko portala E-Uprave i dalje je aktuelna. Veliki broj građana dolazi direktno u Dom zdravlja da  se vakciniše bez prethodnog zakazivanja i  na taj način vakcinu je primilo do sada  11.542 lica  sa teritorije grada Požarevca i Kostolca.

Svi  građani koji su drugu dozu vakcine protiv kovida primili pre najmanje šest meseci,  od 17. avgusta imaju mogućnost da  prime i treću buster dozu. Obaveštenje dobijaju putem sms poruka ili na  email sa informacijom kada  dolaze da prime dopunsku dozu.

Imunizacija trećom buster dozom krenula je pre dve nedelje, a zaključno sa jučerašnjim danom 1355 građana  primilo je  buster dozu protiv Kovida. Bez obzira koju je vakcinu osoba u prethodnom periodu primila, građanima je ostavljena mogućnost izbora treće doze.“-napominje dr Stojković.

Dopunska doza prvenstveno je namenjena osobama sa slabim imunitetom, onima koji imaju više od 70 godina, starijima od 60 godina koji borave u domovima za stara lica, zaposlenima u zdravstvenim ustanovama, kao i putnicima koji koriste međunarodni saobraćaj.

Primetno je veće interesovanje  za imunizacju kod  svih građana, verovatno, jer se naglo povećao broj zaraženih ali je moguće i da građani polaku uviđaju značaj vakcine, posebno koliko je ona važna u momentu i ako se razbole.Kod vakcinisanih osoba klinička slika je lakša, bez težih indikacija na Kovid.”  istakla je dr Stojković.

Podsećamo da u Srbiji trenutno postoje četiri vrste vakcina i svih ima dovoljno na svim punktovima u zemlji – kineska vakcina (Sinopharm), ruska vakcina (Sputnik V) i vakcine proizvođača Pfizer-Biontech i AstraZeneka. Ukoliko se Gam-KOVID-Vak (Sputnik V) primenjuje kao treća (buster) doza, u tom slučaju daje se prva komponenta

Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend