Društvo

Posebna pravila za slavu? Šta kažu u crkvi?

Eparhija raško-prizrenska izdala je saopštenje o novim merama zaštite u situaciji pogoršane epidemiološke situacije, oni su doneli set pravila koja će se nadalje poštovati u parohijama i manastirima njihove eparhije. Kako je za Boom 93 rečeno iz Eparhije braničevske, za sada nisu donete nikakve konkretnije mere vezane za predstojeće praznike, a koje bi se odnosile na sveštenstvo i vernike.
Pixabay/Ilustracija

Kako je objavljeno na njihovom sajtu obzirom na najnoviju zdravstvenu situaciju u vezi sa pandemijom koronavirusa, Eparhija raško-prizrenska podseća svoje sveštenstvo, monaštvo i verni narod da se pridržavaju svih mera zaštite, poštujući odluke nadležnih zdravstvenih institucija i tako pokazujući odgovornost za svoje zdravlje i zdravlje svojih bližnjih.

Iz ove eparhije su odredili set pravila koja se do daljeg moraju poštovati, u svim parohijama i manastirima te eparhije.

Slave u krugu porodice

Porodične slave vernika treba proslavljati samo u krugu porodice i najbližih srodnika, bez zvanja gostiju, kako je to inače uobičajeno. Slavski kolač treba doneti na Liturgiju u parohijski hram da bi ga sveštenik blagoslovio i prelomio sa svečarem.

Malo osvećenje vodica i dalje se neće obavljati po domovima vernika. U hramovima će uvek biti osveštane vode, kako bi vernici mogli, po potrebi, da je dobiju od sveštenika i ponesu domovima. Podrazumeva se da se osveštana vodica u hramovima ne naplaćuje.

Venčanja, krštenja i sahrane treba da se obavljaju samo u užem krugu porodice, uz pridržavanje svih pravila nadležnih institucija o ponašanju na javnim skupovima, dok traje epidemija.

Vernici sa  prostora ove Eparhije mogu redovno da se okupljaju na liturgijska sabranja u svojim parohijskim hramovima po uobičajenoj praksi koja se primenjuje u toku pandemije korona-virusa. U manastirima će se svete liturgije služiti isključivo u prisustvu monaškog bratstva ili sestrinstva.

Posete manastirima uz obavezno nošenje zaštitnih maski

Manastirske i parohijske slave treba proslavljati isključivo u krugu manastirskog bratstva – sestrinstva ili lokalne parohije. Ovim putem oni obaveštavaju poklonike i pokloničke grupe iz njihove Eparhije i izvan nje, koji nameravaju da posećuju svetinje, posebno za predstojeće praznike, da svoja putovanja do daljnjeg odlože.

Pojedinačne posete onim manastirima, koji nisu potpuno zatvoreni za posete, moguće su samo po najavi i blagoslovu uprave manastira, uz obavezno nošenje zaštitnih maski, bez zadržavanja u manastirskim prostorijama i noćenja.

Eparhija braničevska se striktno pridržava mera koje je propisao Krizni štab

Iz Eparhije braničevske su za Boom 93 rekli da se oni striktno pridržavaju svih epidemioloških mera koje je doneo krizni štab i da se prilagođavaju na dnevnom nivou odlukama koje ovo telo donese.

„Liturgije se drže uz pridržavanja svih mera, jer su sabranja naroda veoma bitna, nošenje maski od strane sveštenstva, ali i vernika. Međutim za sada nikakve zvanične odluke nisu donesene po pitanju praznika i slava koje predstoje“, rečeno je iz Eparhije braničevske.

Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend