Društvo

Epidemije gripa još uvek nema u Braničevskom okrugu

grip /prehlada Ilustracija/ Pixabay
Gripa nema još uvek ni na teritoriji Braničevskog ni Podunavskog okruga po rečima načelnice epidemiološke službe Zavoda za javno zdravlje Požarevac, dr Vere  Joković  Kostić. Za  sada se u oba okruga javljaju samo sporadični slučajevi, u Braničevskom okrugu 7, u Podunavskom 156 osoba sa simptomima sličnim gripu ili grip.  Mere protiv koronavirusa u velikoj meri  utiču i na prevenciju protiv gripa.

Nadzor nad gripom u sezoni 2020/2021 godine radi se kroz šest vrsta epidemijskih nadzora i prate se epidemijske, virusološke i kliničke karakteristike virusa, gripa na teritoriji Republike Srbije. Jedan od tih nadzora je i populacioni nadzor koji se radi i izveštava na sedam dana, prikupljaju se podaci sa terena i sedmodnevno se izveštava Institut „Batut“. Iz tog populacionog nadzora nad oboljenjma sličnim gripu i počinje se sa nadzorom od četrdesete izveštajne nedelje tekuće nedelje do 39. nedelje sledeće godine.

Po rečima  načelnice epidemiološke službe Regionalnog Zavoda za javno zdravlje u celom Braničevskom i Podunavskom okrugu epidemije gripa nema još uvek, javljaju se samo sporadični slučajevi.   U prethodnoj sedmoj izveštajnoj nedelji  prema ovom populacionom nadzoru ukupno je prijavljeno 7 osoba u Braničevskom okrugu  i to se beleži u uzrastnoj grupi od 30 do 64 godine  i to kod 4 osobe. u Podunavskom 156 osoba sa simptomima sličnim gripu ili grip u uzrastnoj grupi od 30 do 64 godina i to kod 83 osobe.

Za ovo podneblje  je karakteristično da se   grip javlja  u epidemijskoj formi najčešće  krajem februara, početkom marta.

Najefikasnija specifična mera prevencije gripa je vakcinacija, istakla je Joković Kostić.Ono što je veoma važno i opet naglašam za bolest gde postoji vakcina to je zaista jedna najkvalitetnija preventivna zaštita jer vakcina protiv gripa je kako individualna tako i kolektivna zaštita“.-rekla je Kostić.

Vakcinacija protiv gripa je u velikoj meri  doprinela manjem broju obolelih. Uspešnost vakcinacije je na visokom nivou.

Uspešnost imunizacije protiv gripa je viša od 98% procenata u oba okruga. To je veoma važno za zaštitu stanovništva od gripa. Svako ko želi da primi vakcinu protiv gripa može je primiti nezavisno od vakcine protiv Kovida samo u malom vremenskom razmaku ukoliko se javi neka neželjena reakcija da može dasae utvrdi od koje je vakcine– istakla je načelnica epidemiološke službe Zavoda za javno zdravlje Požarevac, dr Vera Joković Kostić.

Prevencija, često pranje ruku, zdrava ishrana i druge mere zaštite kao i obavezno nošenje maski su pola zdravlja. Puno šetnje na svežem vazduhu, često provetravanje prostorija, Fizička distanca od osoba koje kašlju i kijaju. Često pranje ruku je neophodno, kao i  lična higijena. Ako neko dobije siptome slične gripu onda je neophodno mirovanje, odmor,antipiretici i čajevi a ako simptomi traju duže od tri dana preporuka je  javiti se svom izabranom lekaru radi detaljnijih analiza i dobijanja adekvatne terapije.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Odličan „satiričan“ članak,lepo sarkastično“ napisano ili nije?! U svakom slučaju, bravo!

    Hoće to da se „grip“ uplaši i da odluči da ne zaražava ljude!?! Kakav grip sada je u „modi“ „Korona“!
    Šta ti je „čudo nauke“ jedna „bolest“ iskorenila drugu!?!
    Alo,ljudi zar ne primećuje te da vas pseudonaučnici,koji se predstavljaju kao lekari,zajebavaju više od 100 godina!
    Kakve bre „bolesti“,koje su se pojavile posle I sv.rata,pre toga nisu ni postojale,svake godine „naučnici“ i „eksperti“ „pronađu“ neku novu „bolest“, naravno malo posle tog „otkrića“, izmisle i „novi lek“! Ako se primate na te gluposti,onda ste stvarno „veverice“!

%d bloggers like this:
Send this to a friend