Društvo

Epidemiolog Tiodorović: Moguće uvođenje PCR testa za one koji ulaze u Srbiju

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da se razmišlja o tome da bude uveden PCR test za sve koji ulaze u zemlju.
N1/Printscreen

Druga opcija može da bude test koji dokazuje prisustvo antitela, odnosno da je osoba preležala koronu.

Govoreći o tome šta nas očekuje u narednih mesec dana kada je reč o epidemiološkoj situaciji, Tiodorović je za “Blic” rekao da dolaze hladni meseci, kada je veća vlažnost, što odgovara virusu i da će broj zaraženih zato biti u porastu.
U narednih mesec dana imamo dva scenarija. Prvi je da ukoliko budemo poštovali mere možemo očekivati da nam taj broj bude dvocifren. Čak i kada pređe u trocifren kao sada, to nije toliko drastično, samo je važno situaciju držati pod kontrolom, a to se može samo poštovanjem mera”, istakao je Tiodorović.
On je naveo da je drugi scenario nepovoljan, a to je da ne uspemo da obezbedimo da se mere poštuju, da imamo skok broja zaraženih, a za to postoje uslovi, jer oko Srbije epidemija bukti.
“Ništa nije teško ni komplikovano, samo poštujte mere koje ponavljamo mesecima, obavezno nosite maske u zatvorenom, držite distancu od jednog i po metra, održavajte higijenu i ono najvažnije, u ovom periodu borbe sa virusom zaboravite na slavlja, proslave, okupljanja”, naglasio je Tiodorović.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend