Društvo

Evropski dan jezika u Srbiji obeležen kvizom znanja

Evropski dan jezika, 26. septembar, ove godine u Srbiji obeležen je onlajn pod parolom „Želim da naučim tvoj jezik“, a organizovan je i kviz o poznavanju jezika i kulture različitih naroda na Fejsbuk stranici EUNIC Srbija.
ilustracija/pixabay

Takmičarima se videom obratio ambasador Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i šef misije Saveta Evrope u Beogradu Tobias Flesenkemper.

Ovogodišnje obeležavanje Evropskog dana jezika počelo je 21. septembra Nedeljom srpske poezije na stranim jezicima.

Tom prilikom, između ostalih, predstavljene su i epska narodna pesma o Marku Kraljeviću na finskom jeziku i pesma Vladislava Petkovića Disa koju je preveo nobelovac Peter Handke.

Na evropskim jezicima čule su se pesme Vaska Pope, Desanke Maksimović, Miloša Crnjanskog, Matije Bećkovića, Miroslava Antića, Lasla Blaškovića i drugih značajnih srpskih autora.

U Nedelji srpske poezije na evropskim jezicima učestvovale su: Danska, Poljska, Portugal, Finska, Švedska, Španija, Italija, Francuska, Grčka, Nemačka, Austrija, Mađarska, Slovenija, Holandija i Delegacija Evropske unije u Srbiji.

Organizator manifestacije je EUNIC Srbija kojom ove godine predsedava ambasada Švedske.

EUNIC je mreža evropskih kulturnih centara i instituta sa više od stotinu klastera širom sveta.

Zamenik šefa misije ambasade Švedske u Srbiji Jakim Vern izjavio je da je upoznavanje jednog naroda najbolje i najlakše ako razumete njihov jezik.

„Kroz jezik upoznajete i kulturu i mentalitet jedne nacije, razumete njihov način razmišljanja i bliže ih upoznajete. Meni je veoma drago što sam tokom prethodne četiri godine naučio srpski, jer sam tako i građane Srbije učinio sebi bližima. Razumevanje jezika je važan činilac u razvoju kulturne diplomatije“ rekao je Vern.

Na inicijativu Saveta Evrope 2001. godine počelo je obeležavanje Evropskog dana jezika širom kontinenta sa namerom da se 800 miliona građana iz 47 zemlja članice Saveta Evrope ohrabre da uče više jezika.

U saopštenju EUNIC -a navodi se da je poznavanje jezika drugih naroda siguran put koji vodi ka boljoj komunikaciji i razumevanju različitih kultura i značajan faktor očuvanja bogatog kulturnog nasleđa Evrope.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend