Društvo

Gojković: Poziv da se podržani projekti realizuju do kraja godine

Foto: Boom93/T.B.
Ministarstvo kulture je kroz projekat „Gradovi u fokusu“ opredelilo sredstva za finasiranje rekonstrukcije, adaptacije i dogradnje galerije Milene Pavlović Barili u Požarevcu. Kako je u maju mesecu navedeno, kada je novac opredeljen, za prvu fazu rekonstrukcije galerije odobrena su sredstva u iznosu od 20 000 000 milona dinara.

U obrazloženju tadašnje odluke se kaže da neophodnost dogradnje, rekonstrukcije i adaptacije postojećeg prostora postoji već duži niz godina. Postojalo je nekoliko idejnih rešenja tokom prethodnih decenija za realizaciju ove potrebe, međutim, do sada se nije otišlo dalje od toga.

U konkursu je tada navedeno da je projekat u fazi dobijanja građevinske dozvole, samim tim i spreman za realizaciju. Izgradnjom novog  objekta dobio bi se prostor za izlaganje 300 – 400 Mileninih dela,  kao  i  novi  galerijski prostor  savremene  umetnosti  čime  bi  se  značajno  povećala ponuda Fondacije.

Samim tim značajno bi se povećala i kulturna ponuda  Grada  Požarevca, jer grad ne raspolaže adekvatnim prostorom za izlaganje većeg  broja umetničkih dela niti prostorom za organizaciju  izložbi značajnih autora, koje zahtevaju posebne uslove, počev od unutrašnje organizacije prostora.

(BETAPHOTO/Ministarstvo kulture i informisanja/GORAN ZLATKOVIC/MO)

Juče je potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković održala je sastanak sa 43 gradonačelnika i predsednika opština u Srbiji, koji su dobili sredstva za obnovu i izgradnju infrastrukture u oblasti kulture na konkursu Ministarstva „Gradovi u fokusu 2021“ i istakla da će Ministarstvo kulture i informisanja nastaviti da ulaže u infrastrukturu, što je ključno za dalji razvoj. Gojković je rekla da je budžetom za 2021. godinu opredeljeno blizu 350 miliona dinara, što je najviše sredstava do sada izdvojeno za podršku razvoja kulture na lokalnom nivou putem ovog konkursa i pozvala predstavnike gradova i opština da do kraja godine realizuju sve podržane programe.

Kako je gradonačelnik Saša Pavlović na svom profilu naveo, grad Požarevac, kao i predstavnici ostalih gradova i opština prisutnih na sastanku, informisali su ministarku o toku realizacije projekata i planovima na njihovom sprovođenju do kraja godine.

Grad Požarevac je u protekle tri godine izvojio 4 000 000 miliona dinara za izradu potrebne projektno tehničke dokumentacije koja bi obuhvatila sve potrebe Fondacije za radom, potrebe grada i poštovaoca likovne umetnosti u zemlji i inostranstvu.

Podsetimo, tokom 2019. godine, je potvrđeno urbanističko rešenje za adaptaciju, rekonstrukciju i dogradnju galerije „Milene Pavlović Barilli“ i pored otpora dela stručne javnosti koja je ukazivala da se radi o lošem projektu kojim je poništena želja Milenine majke Danice Pavlović, da ambijent gde je odrastala njena ćerka ostane autentičan.

Projekat je dva puta bio na javnom uvidu i u oba navrata izazvao vrlo negativne reakcije u javnosti. Boom93 je tada pisao o tome, a celu vest možete pogledati OVDE.

Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend