Društvo

Gojković: Prioritet je što masovnija vakcinacija

Beograd, 15.01.2021. - Konferencija za novinare Kriznog staba za borbu protiv epidemije korona virusa o situaciji u vezi sa korona virusom odrzana je danas u Palati Srbija u Beogradu. Na fotografiji pokrajinski sekretar za zdavstvo Zoran Gojkovic. (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)
Pokrajinski sekretar za zdavstvo Zoran Gojković izjavio da je jedan od prioriteta države da se vakciniše što više gradjana Srbije da bi se sprečilo širenje virusa.

Na konferenciji za novinare Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu epidemije korona virusa ocenio je da će se vakcinacija “uspešno odraditi”, ali da je za to potrebna i podrška javnosti – da i ona razume koliko je to važno.

“Svaka vakcina koja prodje kontrolu kod Agencije za lekove i medicinska sredstva je apsolutno bezbedna. Zato se i državni funkcioneri vakcinišu da bi pokazali gradjanima da je tako”, rekao je Gojković.

Rekao je da se kontroliše svaka serija vakcina koja stiže i da je, za prvo vreme jer se tek krenulo, odlučeno da se gradjani revakcionšu istom serijom vakcina iz koje su prvu već primili.

Gojković je naveo da veruje da će proizvodjači poštovati ugovore sa Srbijom o isporuci vakcina, iako su pod velikim pritiskom jer ih nema dovoljno za ceo svet.

Epidemilog Predrag Kon je izjavio da je važno stvaranje “provakcionaške atmosfere”, navodeći da gradjani lakše odlučuju da je prime kada to učine njihove komšije, prijatelji.

Na pitanje zašto testovi nisu potrebni za ulazak u Srbiju iz Severne Makedonije, za razliku od nekih drugih susednih država, on je rekao da je to politička odluka zbog “Mini-Šengena”.

“Ali u tim zemljama, za čije gradjane se test ne traži to kao uslov za ulazak u našu zemlju, slična je epidemiloška situacija”, rekao je Kon.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend