Društvo Ekonomija

Gorivo skuplje za oko dinar po litru

gorivo nafta
Pixabay/ilustracija
Prosečne cene sve tri vrste goriva u Srbiji prethodne nedelje povećane su za oko dinar po litru.

Кako je saopšteno iz Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNКS), šesnaest nedelja zaredom cena sirove nafte ima trend rasta, tako da se barel BRENT-a koji se 30. oktobra prodavao za 37,46 dolara sada prodaje po ceni od gotovo 65 dolara, što predstavlja povećanje od 72 odsto.

Takođe, od 15. februara primenjuju se novi iznosi akciza, usklađeni sa rastom potrošačkih cena u prethodnoj godini.

Budući da akcize ulaze u osnovicu za obracun PDV-a, ukupno povećanje dažbina na benzin iznosi 0,89 dinara po litru, na dizel 0,91 i na TNG 0,7 dinara po kilogramu.

Ukupno povećanje cene benzina i TNG autogasa u Srbiji od početka novembra do danas je oko šest dinara po litru, a dizela osam dinara po litru, što predstavlja povećanje od pet do osam odsto.

Iz UNКS navode da cene goriva rastu i u svim zemljama u okruženju i dodaju da brzinu promene odreduju tržišni uslovi, ali se u svim zemljama beleži trend rasta cena goriva.

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Ja kad budem imao za gorivo vozicu auto problem je za taxiste,prevoznike,UniRent,Autorent,Menadzer rent a car i druge agencije morace povecati cene usluga sto ce za gradjane biti jos jedan udarac po dzepu.

%d bloggers like this:
Send this to a friend