Društvo Ekonomija

Gorivo skuplje za osam dinara

Skok cene sirove nafte na svetskoj berzi za 25 dolara (u maju je koštala 19,33 na sadašnja 44,32 za barel) uslovilo je i poskupljenje goriva na pumpama u Srbiji za oko osam dinara po litru. Benzin se sada toči za 131,44, evrodizel za 140,08 dinara, dok je tečni naftni gas 73,71 dinar.
gorivo
Pixabay/ilustracija/gorivo

Kretanje prosečne maloprodajne cene goriva u Srbiji u toku 2020. ima tri jasno uočljive promene. Prva, tokom koje su cene goriva padale. Od početka godine, pa do sredine maja, litar benzina je pojeftinio za oko 27 dinara, a evrodizela gotovo 33 dinara. Zatim su mesec dana cene stagnirale i negde od početka druge polovine juna do protekle nedelje i benzin i dizel su poskupeli u proseku za oko osam dinara – kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Na cenu goriva na benzinskim stanicama, dodaje, utiče mnoštvo faktora i teško je precizno razlučiti koji je u kojoj meri uticao na kretanje cena i naviše i naniže.

– Prvi je veliki skok cene sirove nafte, što je u nizu, od nalazišta nafte do krajnjeg potrošača, najviše doprinelo povećanju cena, naravno ne samo u Srbiji već i u svim drugim uvozno zavisnim zemljama. Prvi skok cene goriva na benzinskim stanicama u Srbiji zabeležen je tek negde dva meseca nakon što je cena sirove nafte počela da raste – kaže Mićović.

Drugi faktor koji utiče na skok cena tokom jula jeste povećanje akciza. Kao posledica usklađivanja dinarskih iznosa akciza u odnosu na indeks potrošačkih cena u 2019, od 1. jula državne dažbine na benzin i dizel povećane su za oko 1,3 dinara po litru. Fiskalna zahvatanja čine trenutno više od 60 odsto prosečne maloprodajne cene.

Uporednom analizom cena goriva kod nas i u regionu jasno se vidi da je evrodizel ponovo u vrhu tabele i samo se skuplje toči u Albaniji, dok je benzin pao na listi i sada se skuplje nego u Srbiji toči u Grčkoj, Albaniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Najjeftiniji benzin i dizel i dalje je u BiH, gde benzin košta 99,94 dinara, a dizel za 97,586, što znači da je kod nas skuplji za 43 dinara.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend