Društvo Sport

Grad bira izvođača za izradu atletskog stadiona

PixaBay/ilustracija
Grad Požarevac je raspisivanjem Javne nabavke započeo proces za izgradnju atletskog stadiona.

Kako se navodi u projektu izgradnje atletskog stadiona definisana je pozicija atletske staze od 400m sa borilištima  i  pomoćnom  stazom. Savremena atletska staza, koja treba da se izgradi, treba da bude sintetička i sertifikovana podloga na asfaltnim i konstruktivnim slojevima sa pripadajućom travnatom površinom.

Kako se navodi u projektu, budući atletski stadion treba da sadrži kružnu atletsku stazu od 400m sa šest kružnih traka, zaletišta od  osam  traka dužine 120m, borilišta na kojima će se odvijati takmičenja u skoku u dalj i troskoku,  skoku sa motkom, skoku u vis, bacanju koplja,  bacanju kugli i bacanju diska i kladiva. Borilišta su pozicionirana na zelenim ili tartan površinama formiranim unutar atletske staze. Oko  staze je postavljen zaštitni pojas od behatona u širini od 1m.

Planirano je da se atletski stadion izgradi na mestu starog vašarišta u ulici Ilije Gojkovića, preko puta Gradskog fudbalskog stadiona.

Foto: Boom93/M. Veljković- Buduća lokacija atletskog stadiona

Procenjena vrednost Javne nabavke je 87 142 671,20 dinara, a rok za podnošenje ponuda je 27. septembar do 14 časova.

Grad mora da izradi stadion u roku od dve godine

Srpski atletski savez, 11. juna ove godine, Gradu Požarevcu donirao je projekat atletskog stadiona. Ugovor o donaciji projekta za izgradnju atletskog stadiona potpisali su grdaonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović i direktor Srpskog atletskog saveza Slobodan Branković. Vrednost projekta je oko 2 miliona dinara, a obaveza lokalne samouprave je da za dve godine izgradi atletski stadion.

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca je posle potpisivanja ugovora o donaciji izjavio da ovim objektom blagodet neće imati samo Požarevac, već i čitav Braničevski okrug.

Grafički prikaz budućeg atletskog stadiona

„Vrednost doniranog projekta je oko 2 miliona dinara, a obaveza grada je da u roku od 2 godine izgradi atletski stadion. Projekat će pokazati koliko će koštati izgradnja čitavog kompleksa koji će biti namenjen svim atletskim disciplinama. U prvoj etapi sama staza će biti namenjena za nacionalna takmičenja. Izgradnja ovog objekta je nastavak unapređenja sportskih kompleksa i infrastrukture u Požarevcu. Ne treba da vas podsećam da će se izgradnjom atletskog stadiona rasteretiti hipodrom od atletičara, kao i rekreativaca“ istakao je tada Pavlović.

Posle rebalansa u budžetu opredeljena su sredstva u iznosu od oko 107 miliona dinara. Ove godine za radove na izgradnji izdovojeno je oko 87 miliona dinara sa PDV-om, dok će sledeće godine iz budžeta biti izdvojeno oko 50 miliona dinara sa PDV-om.

Avatar

Marko Veljković

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • atletska staza je veoma dobra stvar, ali se postavlja pitanje ko će i koliko moći da je koristi. da li će biti otvorena za rekreativce, ili će biti dostupna samo članovima atletskog kluba? takođe, moći će da se koristi ograničeni broj meseci u godini, teško da će biti korišćena u zimskim mesecima. ono što je neophodno gradu jeste zatvoreni bazen, koji nam je obećavala svaka vlast u prethodnih iks godina. zašto se ništa ne radi po tom pitanju? zatvoreni bazen bi bio “spas” za duge jesenje, zimske i prolećne mesece, kada je bavljenje sportom ograničeno vremenskim uslovima. zatvoreni bazen bi mogao da pokrene mlade da se u tom periodu bave sportom, umesto sedenja u zadimljenim kafićima, kladionicama, itd… plivanje je sport koji pokreće najveći broj mišića, odličan je za profesionalce i rekreativce.

%d bloggers like this:
Send this to a friend