Društvo

Grad poništio konkurs za medije

Grad Požarevac poništio je konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, raspisan 19.januara. Pre raspisivanja pomenutog konkursa nije pribavljeno mišljenje Komisije za kontrolu državne pomoći.

U obrazloženju objavljenom na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Požarevca, navedeno je da  razlog za poništavanje konkursa proističe iz smernica Ministarstva finanasija koje se odnose na proceduru pribavljanja mišljenja Komisije za kontrolu državne pomoći.

„Naime, Zakonom o kontroli državne pomoći propisano je da je predlagač, odnosno donosilac propisa dužan da nacrt odnosno predlog propisa dostavi Komisiji za kontrolu državne pomoći radi ocene njegove usklađenosti sa pravilima o dodeli državne pomoći, a da se propis može razmatrati samo uz mišljenje Komisije koje sadrži ocenu stepena usklađenosti“, navodi se na sajtu.

S obzirom da je pre raspisivanja konkursa potrebno mišljenje Komisije za kontrolu državne pomoći radi ocene teksta konkursa sa pravilima o dodeli državne pomoći, Gradsko veće Grada Požarevca je donelo zaključak da se konkurs poništava.

Za sufinansiranje projekata iz budžeta je opredeljeno 5.130.000 dinara.  Prošle godine Grad je za sufinansiranje medijskih projekata izdvojio identičan iznos kao u 2021. Za sufinansiranje bilo je odabrano čak 19 projekata za koje su odobrena sredstva u rasponu od 100.000 do 600.000 dinara.

Uroš Urošević

Bavi se novinarstvom od 1996.godine. Povremeni je dopisnik i saradnik više medija i organizacija u Srbiji. Oženjen, otac dvoje dece.

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Ako se ceo konkurs označi kao de minimis pomoć ne treba prethodna saglasnost KKDP ( iznos od 5.000.000 i jeste de minimis )

  • Znači,”gradonačelnik” i delovi “kartela”,glume legaliste,au “rođaci”!?! Naravno da je poništen “konkurs”,jer nemaju dovoljno podobnih “medija”,a nezavisni mediji nisu planirani za dodeljivanje kinte!
    Najsiroviji oblik diktature! To pokazuje užasnu paniku “vlastodržaca”!

%d bloggers like this:
Send this to a friend