Društvo Ekonomija

Požarevac postao član Kluba gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem

Saša Pavlović
Foto/S. P. gradonačelnik Požarevca sa članovima predsedništva Kluba
Gradonačelnici i predsednici 25 lokalnih samouprava iz Srbije potpisali su danas povelju o osnivanju Kluba opština i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem (BFC klub) Business Friendly Certification South East Europe. Grad Požarevac zvanično je ušao u ovu  grupu gradova i opština u Srbiji koje su proglašene za povoljno poslovno okruženje a gradonačelnik Grada Požarevca, Saša Pavlović imenovan je za potpredsednika  ovog kluba.

Dobijanjem sertifikata BFC SEE, Business Friendly Certification South East Europe koji dodeljuje Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj odnosno  NALED, Požarevac se pozicionirao na mapi Srbije kao jedan od gradova koji su najpovoljniji za razvoj privrede.

Reč je o lokalnim samoupravama koje su prolaskom kroz program Certifikacije opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE) stekle potvrdu da pružaju usluge po najvišim međunarodnim standardima.

Biti jedan od osnivača ovakvog referentnog kluba, dokaz je da je grad Požarevac prepoznat i priznat kao jedinica lokalne samouprave, koja konstatno unapređuje poslovno okruženje i radi na pojednostavljivanju procedura prema građanima i privrednim subjektima.”- rekao je gradonačelnik grada Požarevca Saša Pavlović.

povelja BFC
Foto/ Povelja o osnivanju Kluba BFC SEE

Osnivanje  Kluba opština i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem, potpisivanje povelje  kao i imenovanje za potpredsednika  ovog kluba je korak dalje u razvijanju poslovnih mogućnosti za grad Požarevac i veća obaveza da se nastavi sa konstantnim unapređenjem kvaliteta života svih građana grada Požarevca dodao je Pavlović nakon što je izabran za člana predsedništva BFC SEE kluba.

To što je naš grad u ovom klubu, građanima i potencijalnim poslovnim saradnicima znači da će standardi i procedure u narednom periodu biti što više ujednačeni čime će biti minimizirani rizici i pružena veća sigurnost svim potencijalnim subjektima. Ovo je dokaz da je Požarevac prepoznat kao grad koji konstanto radi na unapređenju poslovne klime i pojednastavljivanju procedura za ostvarivanje prava svih svojih građana. Učešće i rad u klubu kroz razmenjivanje iskustava sa ostalim opštinama doprineće samo još boljim rezultatima na tim poljima.” –zaključio je Pavlović.

U BFC klubu su i gradovi i opštine koji su trenutno u procesu certifikacije, a još sedam se opredelilo da uđe u proces i pristupi novom radnom telu NALED-a.

Članovi BFC kluba biće Niš, Kragujevac, Novi Sad, Loznica, Čačak, Kraljevo, Stara Pazova, Pećinci, Ruma, Leskovac, Zrenjanin, Požarevac, Lapovo, Ćuprija, Šabac, Paraćin, Inđija, Mionica, Velika Plana, Zaječar, Bor, Subotica, Sombor, Užice i Valjevo.

Podsetimo, Grad Požarevac je  ovaj sertifikat dobio prvi put 2019. godine na konferenciji posvećenoj privrednom razvoju u regionu, koja je održana u Crnoj Gori, a priznanje je u ime Grada primio tadašnji gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović.

Tokom procesa sertifikacije za BFC SEE (Business Friendly Certification South East Europe)  koji je trajao dve godine Požarevac je morao da ispuni niz kriterijuma sa liste od 107 zahteva koji se odnose na unapređenje rada lokalne samouprave u oblastima lokalnog ekonomskog razvoja, urbanizma, rada javnih preduzeća, imovinsko pravnih odnosa, kako bi bili prilagođeni potrebama privrede. Pored toga, usvojeni su i strateški dokumenti usmereni na budući razvoj grada.

 

Avatar

Tatijana Spasojević

6 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

 • Ma sigurno… Pogledajte samo koliko se fabrika otvorilo u Požarevcu u poslednjih deset godina i koliko radnih mesta! Ups, pa nije niti jedna!

  Kakvo poslovno okruženje, pa to je takva jedna farsa da je to smešno. Pogledajte samo Smederevo. U poslednjih deset godina napunili su industrijsku zonu i to kakvim firmama! Sve po nekoliko stotina radnih mesta. Puna im je i slobodna carinska zona. Hiljade ljudi je zapošljeno. Objavljuju konkurse za zapošljavanje i za Požarevljane, organizovan prevoz, jer im nedostaje radna snaga. A šta se za to vreme ovde dešava? Bane otvorio robnu kuću, presekao vrpcu, a ono došla kineska trgovačka radnja i jedna sportska radnja! Sve ukupno valjda dvadesetak radnih mesta i to za minimalac, kod kineza i manje! Nekoliko pokušaja su imali da nam uvale neke prljave tehnologije, vrlo brzo se otkrilo da se radi o prevarama i nameštaljkama, naročito na čijem zemljištu su trebala ta “postrojenja” da se otvaraju. Ono postrojenje za spaljivanje medicinskog otpada, što bi nas urnisalo na naš i onako katastrofalan kvalitet vazduha, trebalo je da zaposli maksimalno 25 ljudi! I to sve NKV radnika!

  I oni imaju obraza da se glupiraju sa ovakvim potezima i da troše pare! Zašto nisu rekli koliko plaćamo ovo ekskluzivno VIP članstvo u elitnom klubu u kome nemamo šta da tražimo i od koga nikakve nećemo imati koristi?

  Strane investicije se direktno dodeljuju sa vrha vlasti. Drugim rečima, koliko ti je gradonačelnik jak u svojoj mafijaškoj stranci, toliko će i grad dobiti. Ovi naši idu od vrata do vrata da zovu ljude na glasanje, pa to valjda jasno govori koliko su visoko pozicionirani. Bruka i sramota, ali oni ne žele da znaju šta je to, pa nema ni veze. Ako se u ovoj državi ne desi sveopšta lustracija, možemo svi da se odselimo.

 • Hahahahahaaaaa! U Pozarevcu nema posla!!!!!!!!! Sve je prodato I mrtvoooooo!!!!!!! Dosta sa laganjem !!!!!!!!!!

 • Au, g-đice Spasojević,odlično napisano,baš ste me nasmejali!!!

  Hahahaha haha,kakvo ludilo,sami napravili “Klub”,pa sami dodelili sebi sertifikate i položaje,a sve im to potvrdio NALED,,čiji je “najjači” kadar bila Brnaba,haha haha ha,kakvo ludilo,kakve budale!!!

  Au,na kakvim su oni drogama,pa to je ludilo,pa za njih su Šarić i Koluvija,mala deca,oni direktno koriste nesečenu gudru od El Čapa!!!

  Svi vlastodržci-kabadahije žive u virtualnom svetu,kakvo je to ludilo i bahaćenje!!!???

  Ovog lokalnog vlastodržca-kabadahiju iz Požarevca,koji se lažno predstavlja kao “gradonačelnik”,voda Zoran Janković-Pasulj i daje mu obezbeđenje,a komanduje mu Zelja i SNS centrala kriminalnog klana!!!

  Teška psihopatska cepanja vlastodržca-kabadahija i tajkuna-lopina!!!

%d bloggers like this:
Send this to a friend