Društvo Ekonomija

Građani imaju deset dana da jave banci da ne prihvataju moratorijum

Narodna banka Srbije donela je odluku da uvede moratorijum na kredite za još dva meseca, odnosno rasterećenja od mesečnih dugova i za avgust, septembar, kao i za julske rate koje još nisu stigle. Građani koji žele moratorijum ne moraju ništa da rade, već će im rate biti stopirane automatski. Za razliku od njih, oni koji žele da nastave sa plaćanjem rata imaju rok do 10. avgusta da banci jave telefonom, mejlom ili lično.
ilustracija/pixabay

U skladu sa Odlukom, banke su dužne da obaveštenja o ponudi novog moratorijuma objave na svojim internet adresama u naredna tri dana, a neke su već danas na svojim internet stranicama već objavile ova obaveštenja.

Procena Udruženja banaka Srbije (UBS) je da će za ovaj zastoj biti manje interesovanje nego prvi put. Dok su društvene mreže prepune komentara nezadovoljnih dužnika nakon prvog moratorijuma, Vladimir Vasić, generalni sekretar UBS, smatra da će razlog manjeg odziva za novi moratorijum biti pre svega zbog širokog spektra pomoći koji je bankarski sektor već ponudio.

Tri mogućnosti nakon isteka moratorijuma

Građani koji prihvate odlaganje plaćanja rata za kredite za još dva meseca imaće tri mogućnosti nakon isteka moratorijuma.

Prva mogućnost je da period otplate bude produžen za još dva meseca koliko traje moratorijum, s tim da bi se kamata od ova dva meseca raspodelila i na ostatak rata.

Druga mogućnost je da nakon isteka moratoriju građani koji su u mogućnosti plate dve rate odjednom i da nastave sa redovnim plaćanjem kredita.

Treća i poslednja opcija je da se uplati samo kamata koja je dospela na ove dve rate. U ovom slučaju rok otplate se produžava za dva meseca, ali nema povećanja mesečne rate.

Podsetimo, moratorijum na kredite koji je bio uveden u martu i odnosio se na odlaganje u otplati obaveza za tri meseca, april, maj i jun odlučilo se 94 odsto građana, dok je samo 6 odsto njih izričito tražilo da nastavi sa otplatom.

 

Neda Stojicevic

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend