Društvo

Građani koristili neispravnu pijaću vodu? (VIDEO)

Foto: S.Lisac
U javnom komunalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija” vodi se istraga organa zbog navoda o neispravnoj pijaćoj vodi u objektima odeljenja Saobraćajne policije, Šećerane i naselja Srba proteranih sa Kosova, a po prijavi uzbunjivača Darka Nenadića, zaposlenog u Vodovodu.

Zbog neispravne vode, ispred saobraćajne policije, postavljena je cisterna JP “Vodovod i kanalizacija” kojom se snabdevaju građani iz izbegličkog naselja.

Ekipa Boom 93 obišla je naselje i tamo zatekla Dijanu Miserlić koja kaže da su vest o neispravnoj vodi dobili pismenim putem, a komšinica im je tad javila da je već duže vreme voda neispravna.

Miserlić kaže da ima devojčicu od 3 godine i da joj je kupovala vodu za piće, a ponekad joj je davala i vodu sa česme.  Navodi da joj niko ništa ranije nije rekao o neispravnoj vodi, ali imala je izvesne sumnje. Njena ćerka često je imala stomačne tegobe.

Foto; S.Lisac

  “Možda čak i zbog toga je bila sklona bolestima stomaka, ja sam to pripisivala klimatskim promenama. Imala je problem sa stolicom, povraćanjem, vodila sam je kod lekara, pa se to stabilizovalo. Počela sam opet da joj kupujem vodu.”

Za pripremu hrane koristila je vodu sa česme, “jeli smo ono što pripremamo sa ovom vodom”. Dijana kaže da se osećao i smrad prilikom pranja sudova.

“Kad perem sudove, osećam smrad. Bude nesnosno, ne možeš da pereš sudove od smrada. To je bilo u naletima, proteče voda, kao da je ustajalo”

Sada već skoro već treću nedelju uzimaju vodu sa cisterne i koriste je za sve odnosno za kupanje, kuvanje i piće.

Miserlić kaže da su naselju godinama, “ali da je ovde zaboravljeni deo i da je to je najgore od svega, što se svi ponašaju kao da ne postoje” , dodaje da su se obraćali kad je neki problem, ali im niko nije izašao u susret, “to je ravno pričati zidu, ne dopiru reči”, kaže Dijana.

U međuvremenu odvijali su se i građevinski radovi na vodovodnoj mreži. Direktor JKP “Vodovod i kanalizacija”, Aleksandar Dimitrijević rekao je za Boom 93 da dok traje istraga sve što može da kaže je da  je urađeno 280 metara nove mreže na potezu od kafane Vitez do spornog priključka za saobraćajnu policiju i Šećeranu.

Foto: S.Lisac

Građevinski radovi su urađeni, cevovod je dezinfikovan od strane Zavoda za javno zdravlje, a trebalo da je uzeta prva analiza.” Dimitrijević je naveo da će nove analize ispravnosti vode biti javno objavljene.

Podsetimo, Darko Nenadić, uzbunjivač  podneo je krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu u Požarevcu u kojoj je optužio direktora „Vodovoda“ Aleksandra Dimitrijevića da je „naredio ili u najmanju ruku dozvolio” eksploataciju vode sa vodoizvorišta „Meminac” koja je hemijski i mikrobiološki neispravna. Navodi da ima dokaze da objekti odeljenja Saobraćajne policije, Šećerane i naselje Srba proteranih sa Kosova imaju u česmama vodu sa nedozvoljenim količinama nitrata i fekalnih bakterija.

Uzbunjivač je samoinicijativno početkom juna uzeo uzorke vode iz čajne kuhinje stanice saobraćajne policije u Požarevcu koje je odneo nadležnom Zavodu za javno zdravlje u tom gradu. Kako Nenadić u prijavi navodi, rezultati su pokazali da je voda zdravstveno nebezbedna zbog povišenog prisustva fekalnih bakterija i nitrata. Osim iz zgrade policije, uzbunjivač je uzeo i vodu iz portirnice šećerane i rezultati su bili slični – utvrđen je nedozvoljen nivo nitrata.

Analize vode pogledajte OVDE..

 

Sanja Lisac

Sanja Lisac

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend